Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeVuk Hamović: Dugoročno...

Vuk Hamović: Dugoročno poskupljenje struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Suvlasnik energetske kompanije EFT (Energy Financing Team) Vuk Hamović ocenio je da će cunami i eksplozije u nuklearnoj elektrani (NE) Fukušima u Japanu imati direktan i dramatičan uticaj na evropsko tržište električne energije.

On je u intervjuu za internet magazin koji se bavi energetikom Enerdžiobzerver kazao da je zbog dešavanja u Japanu već izvesno dugoročno poskupljenje energije u regionu.

Prema rečima Hamovića, najava Nemačke da će uvesti tromesečni moratorijum tokom kojeg će se analizirati bezbednost tamošnjih 17 nuklearnih elektrana već je uticala da tržišna cena u toj zemlji za električnu energiju za april 2011. ostvari najveći skok u jednom danu ikada zabeležen.

Hamović je dodao da je vest iz Nemačke imala značajan efekat i na cene drugih energenata pre svega uglja, gasa, nafte, naglašavajući da niko nije očekivao tako dramatičan razvoj situacije.

Regionalne cene električne energije, kako je dodao suvlasnik EFT-a, u izraženoj su korelaciji sa dešavanjima na tržištu zapadne Evrope, pre svega u Nemačkoj.

Hamović je naglasio da je do 2020. godine regionu jugoistočne Evrope neophodno 12.100 megavata novih termoelektrana, 3.000 megavata novih hidroelektrana i 1.400 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

“Vrednost tih investicija je oko 34 milijarde evra, a to znači da bi u narednih deset godina svaki stanovnik regiona trebalo godišnje da izdvoji 47,5 evra samo za investicije u energetiku, što je dva puta manje novca koji se u te svrhe izdvaja u razvijenim zemljama EU”, objasnio je on.

Suvlasnik EFT-a je kazao da relativna siromašnost zemalja regiona predstavlja ozbiljan problem za razvoj energetskog sektora i ozbiljnu prepreku za dugoročan ekonomski razvoj, dodajući da je dalja finansijska podrška međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, od apsolutnog značaja.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!