Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EPS pozvao 18 međunarodnih kompanija da ulažu u Srbiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković uputio je otvoreno pismo međunarodnim kompanijama da uzmu učešće u novom investicionom ciklusu koji pokreće ta kompanija.

“To bi moglo da bude investiranje u nove proizvodne pogone u Srbiji koji bi radili za potrebe EPS-a. Te investicije mogu da budu ili greenfield investicije ili ulaganja kroz privatizaciju srpskih firmi koje su nekada proizvodile ono što je potrebno EPS-u”, navodi se u pismu koje je 24. marta, generalni direktor EPS-a uputio na adrese generalnih direktora 18 međunarodnih kompanija.

Među partnerima kojima je upućeno pismo su – Alstom, Siemens, Babcock-Hitaći, Doosan Babcock, Bilfinger Berger Power Service, Rafako, SES, Silovije mašini, Toshiba, ABB, Sulzer, Takraf, Krupp, Areva, Voith, KSB, Litostroj…

“Takav način investiranja i podsticaja domaćoj privredi mogao bi kompanijama koje se odluče na to da obezbedi i posebne pogodnosti na tenderima EPS-a za nabavku onoga što će nam biti potrebno u narednom investicionom ciklusu”, naglasio je Marković.

On je izneo i ocenu da su “velike strane kompanije, proizvođači elektro i mašinske opreme, u vreme najveće investicione izgradnje elektroenergetskih objekata u Srbiji, pa i tokom obnove, modernizacije i redovnih remonta postrojenja u Srbiji, imale su u Elektroprivredi Srbije pouzdanog partnera”.

“Visoka pouzdanost EPS-a dobrim delom ostvaruje se i oslanjanjem na originalne proizvođače opreme i njihove pravne sledbenike”, dodao je on.

Marković je potencijalne ulagače podsetio “da je zakonodavstvo Srbije u potpunosti izjednačilo tretman stranih i domaćih proizvođača u pogledu konkurentnosti u Srbiji”.

“Verujem da znate da je u poslednje vreme veoma izražen pritisak raznih re-inženjering kompanija iz Evrope i sa Dalekog istoka”, rekao je on i napomenuo “da načela transparentnosti ne omogućuju posebno povlašćen položaj originalnih proizvođača čija se oprema i sada nalazi u proizvodnim kapacitetima EPS-a”.

Pozivajući strane kompanije da investiraju u srpsku privredu, Marković je rekao da očekuje konkretne planove i sugestije, kako bi, posle toga, EPS, u saradnji sa nadležnim državnim organima, pokrenuo inicijative za stvaranje zakonskih pretpostavki za odlučniji ulazak i investicije EPS-ovih partnera u srpsku privredu.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!