Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeDalekovodi preprečili auto-put

Dalekovodi preprečili auto-put

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dalekovod od 400 kilovolti koji smeta graditeljima „ipsilon” kraka, obilaznice oko Subotice prema graničnom prelazu Kelebija, a koji čini deo Koridora 10, biće isključen od 4. do 8. aprila ove godine. U tih pet dana na trasi dalekovoda biće postavljen novi dalekovod, ali s provodnicima na visini koja je iznad propisane.

Isključivanje ovog dalekovoda moralo je da bude usaglašeno s mrežom evropskih prenosnika zbog toga što je reč o interkonektivnom dalekovodu kojim se struja provodi sa severa ka jugu Evrope. Isključenja ovakvih vodova moraju biti najavljena mesecima unapred.

„Sva isključenja interkonektivnih dalekovoda usaglašavaju se na godišnjem nivou prema pravilima ENTSO-E (

EuropeanNetworkofTransmissionSystemOperatorsforElectricity), najkasnije do 15. novembra tekuće godine za iduću godinu”, kaže u odgovoru na pitanje „Politike” Mildan Vujičić, zadužen za odnose s javnošću u Elektromreži Srbije. Dalekovod, čije je službeno ime broj 444 Novi Sad 3 – Subotica 3, iako važan za snabdevanje dela Evrope električnom energijom, neće pogasiti sijalice u regionu.

– Prenosna mreža elektroenergetskog sistema Srbije, kojom upravlja JP „Elektromreža Srbije“, modelovana je na način da isključenje pojedinog elementa mreže ne podrazumeva istovremeno i prekid napajanja potrošača. Za vreme ovog isključenja, svi potrošači biće uredno snabdeveni električnom energijom – objašnjava Vujičić.

Radove na adaptaciji 400-kilovoltnog stuba na mestu ukrštanja sa „ipsilon” krakom izvešće „Energomontaža” a.d. iz Beograda, a o trošku naručioca posla, preduzeća „Koridor 10”.

Osim 400-kilovoltnog dalekovoda, čiji se provodnici podižu na veću visinu, trasi „ipsilon” kraka potrebno je prilagoditi i šest 110-kilovoltnih dalekovoda. Mildan Vujičić kaže da oni treba da budu adaptirani do 10. oktobra ove godine, i da je predviđeno da se rekonstrukcija trase dalekovoda obavi u trećem kvartalu ove godine. Ovde se takođe radi o postavljanju provodnika na odgovarajuću visinu. To će isto raditi „Energomontaža” a ovi poslovi neće prouzrokovati prekide u isporuci električne energije. Inače, svi ovi dalekovodi postavljeni su na ovoj trasi od 1979. godine, kada je, primera radi, postavljen 400-kilovoltni dalekovod, dok je šest 110-kilovoltnih podignuto sredinom osamdesetih, iako jedan datira još iz 1958. godine, dakle, daleko pre nego što je planirana obilaznica prema Kelebiji.

Kako je pre više od mesec dana saopšteno, novi rokovi za završetak severnog dela Koridora 10 od graničnog prelaza Horgoš do Novog Sada je 20. jul. Na ovoj deonici dugoj 87 kilometara, prema saopštenju preduzeća „Koridor 10” trenutno je direktno na gradilištu angažovano 189 radnika i 68 radnih i transportnih mašina. U delu gradilišta još se izvode zemljani radovi, poput izrade nasipa i završnih slojeva nasipa, a na pojedinim deonicama navučen je i prvi asfaltni sloj. Takođe, putari grade i mostove na 16. i 81. kilometru.

Deonica od Kelebije do Subotice, odnosno „ipsilon” krak treba da bude završen do 10. oktobra, a reč je o 13 kilometara od ukupno 26 kilometara duge deonice. Prošle godine Centar za puteve Vojvodine saopštio je „Politici” da ni u novembru nije bio završen glavni projekat za ovu obilaznicu, odnosno petlju „Subotica – jug”, zbog obima posla, kratkoće vremena i nesnalaženja glavnog projektanta. Glavni projekat trebalo je da bude završen do kraja prošle godine. Do sada nije poznato da li konačno postoji glavni projekat za saobraćajnicu koja je „u delovima” počela da se gradi još od 1990. godine. Ni četiri dana otkako su upućena pitanja „Politika” nije dobila odgovore od Centra za puteve Vojvodine.

U odgovorima „Koridora 10” kaže se da je „dopuna glavnog projekta otvorene trase u finalnoj fazi, očekivani završetak je u narednih mesec dana”.

Izvođač je ovde angažovan, kako saopštava Sanja Stavrić u ime službe za odnose s javnošću „Koridora 10”, na izgradnji mostova na 9,6. kilometru i 10. kilometru, pa se iz toga može pretpostaviti da će „susretanja” autoputa sa železničkom prugom, te nekoliko regionalnih i lokalnih puteva biti rešeno nadvožnjacima, a ne ukrštanjem u nivou.

Inače, u javnosti se pojavljivala i tvrdnja da će autoput biti završen 20. jula, a da će do kraja godine biti kompletirani svi poslovi. U „Koridoru 10” kažu da se „ugovorom definisani rokovi odnose na kompletan završetak svih radova na izgradnji trase i objekata, uključujući i kompletno saobraćajno-tehničko opremanje i uređenje putnog pojasa”. Prema tome, 20. jula pred vozačima trebala bi da bude kompletno završen i uređen put.

 
Izvor politika.rs
 
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!