Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Srbija: Da li će gas i struja ipak poskupeti u 2024?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poskupljenje struje i gasa će možda izostati u tekućoj godini, jer je vlast svesna da je reč o meri koja smanjuje njenu popularnost u javnosti, ali će u jednom trenutku do toga neminovno morati da dođe, smatra domaća stručna javnost.

Poskupljenje struje i gasa je nešto zbog čega potrošači u 2024. godini ne treba da strahuju, poručuju iz vlasti iako sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom o dobijanju kredita predviđa da još jedno povećanje cena tih energenata treba da usledi u maju.

Poslednje poskupljenje struje u iznosu od osam odsto i gasa u iznosu od 10 odsto u Srbiji je zabeleženo 1. novembra prošle godine.

Podsećanja radi, to je bio zahtev Međunarodnog monetarnog fonda izražen, u njegovom izveštaju objavljenom početkom leta prošle godine u kom je iskazana nužnost poskupljenja struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, ali i da će u maju 2024. uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

Prethodno su, takođe shodno zahtevima MMF-a, struja i gas poskupeli 1. januara i 1. maja 2023. godine.

Oba puta cena električne energije povećana je za po osam odsto, a “plavog energenta” u januaru za 11 i u maju za 10 odsto.

Iako sporazum sa MMF-om to precizira nadležni u Srbiji ističu da razloga za novo poskupljenja ta dva energenta u toku 2024. nema i da ga zbog toga i neće biti.

Prvo je u novembru prošle godine ministar finansija Siniša Mali istakao da struja i gas neće poskupeti u 2024. “jer za tim nema potrebe” kao i da tokom poslednje posete delegacije MMF-a Srbiji “nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa”.

Da ove godine nisu planirana poskupljenja ta dva energenta potvrdila je pre neki dan i resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Tvrdnje predstavnika vlasti se zasnivaju na proceni da energetske krize, nastale zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini, više nema te da ne postoje razlozi da Srbija uzme preostali novac koji je dobila po osnovu aranžmana sa MMF-om.

Od 2,4 milijarde evra koje je Međunarodni monetarni fond stavio na raspolaganje Srbiji iskorišćeno je tačno 1,18 milijardi evra.

– Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona evra povuče posle druge revizije, ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam ta sredstva stoje na raspolaganju, ukoliko nam budu zatrebala zbog nekih iznenadnih okolnosti – izjavila je pre tri meseca Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

S druge strane, javnost je skeptična da poskupljenja struje i gasa u 2024. neće biti, jer su predstavnici vlasti svojevremeno izjavljivali da do toga neće doći ni 1. novembra prošle godine, ali se to ipak desilo uz obrazloženje da je to neminovnost.

Ako ne ove, poskupljenje struje sledeće godine

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže za Danas da postoji mogućnost da ne dođe do poskupljenja struje i gasa u tekućoj godini, odnosno da Međunarodni monetarni fond odobri izostanak podizanja cena tih energenata u maju.

– Kada govorimo o struji treba istaći da je Elektroprivreda Srbije ostvarila dobre rezulate u prošloj godini pre svega zbog velike proizvodnje struje u hidroelektranama. U prilog tome da do poskupljenja električne energije neće doći govori i to da je već došlo do tri povećanja u kratkom periodu i da bi to bilo veliko opterećenje za potrošače. Vlast najverovatnije rezonuje da bi četvrto poskupljenje bio nepopularan potez te će stoga verovatno izostati. Ono što je definitivno je to da će ako se želi nastaviti sa razvojem EPS-a biti potrebno da struja poskupi, recimo naredne godine, kako bi se stekla neophodna sredstva za zelenu tranziciju kao i održavanje postojećeg proizvodnog sekora tog preduzeća – navodi naš sagovornik.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović pak ne veruje izjavama predstavnika vlasti da će u ovoj godini poskupljenje struje i gasa izostati.

– Razlog je taj što su oni i prošle godine davali takva obećanja ali su 1. novembra ti energenti ipak poskupeli. Mislim da su te najave samo jedan od poteza vlasti da se umiri javno mnenje kao kada su, primera radi, računi za struju distribuirani, ne pre, već posle izbora. EPS je u velikim problemima i ne sumnjam da će do kraja ove godine biti sasvim sigurno bar još jedno poskupljenje električne energije za domaćinstva, a možda čak i više njih. Vlastima ne predstavlja nikakav problem da građanima govore da toga neće biti a onda kada do poskupljenja dođe nađu objašnjenje zašto je do toga moralo da dođe iako su tvrdili da neće – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 46 i 77 evra/MWh u 15. nedelji

U 15. nedelji cene električne energije u Evropi porasle su u odnosu na prethodnu nedelju u proseku za 25 odsto, zbog povećanja prosečne cene gasa i prava na emisiju CO2. U regionu JIE, cena struje na berzama je porasla na gotovo svim tržištima, osim...

Srbija: Od maja jeftinija struja za kompanije

Primena nove metodologije počinje u novembru ove godine, a na ovaj način biće izbegnute drastične razlike u odnosu na tržište u vreme niskih, ali i visokih cena električne energije Privreda „sitno broji” do 1. maja, kada je realno očekivati da...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!