Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Počela gradnja...

Srbija: Počela gradnja nove solarne elektrane 

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Danas je položen kamen-temeljac za izgradnju nove solarne elektrane Saraorci u Smederevu.

Nova elektrana u Saraorcima biće snage 9,95 MW, električna energija je namenjena domaćem tržištu, što je dovoljno za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

Polaganju kamena-temeljca prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

“Solarni potencijal Srbije veći je oko 30 odsto nego potencijal Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći ovaj vid energije. Izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW. Izmenama Zakona o korišćenju OIE i donošenjem trogodišnjeg plana aukcija za tržišne premije napravili smo predvidiv okvir za investitore u OIE, a građane stimulišemo da budu aktivni učesnici energetske tranzicije kroz subvencije koje dajemo za mere energetske efikasnosti i u tu svrhu ću potpisati ove nedelje ugovore sa 131 JLS”, rekla je Đedović, koja je zajedno sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i predstavnicima kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park, prisustvovala obeležavanju početka radova u Smederevu.

Ona je dodala da je cilj da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku, i najavila da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage 1 GW.

“U narednih nekoliko godina, pored planova države za ulaganje u ovaj važan energetski resurs, planiramo i da se kroz program aukcija izgradi oko 300 MW solarnih elektrana”, rekla je ministarka.

“Takođe je veoma bitno da se širi svest građana o koristima koje donosi proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe, i da broj kupaca-proizvođača stalno raste. Trenutno ih je oko 1.800, a ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili iznosi 21 MW. Nastavićemo da stimulišemo prozjumere davanjem subvencija za postavljanje solarnih panela, koji će biti deo novog programa za domaćinstva za mere energetske efikasnosti vrednog 50 miliona evra”, navela je Đedović.

Ministarka je naglasila da su za energetsku tranziciju odgovorni svi – država, privreda i građani.

“Solarna energija je dobar primer onog što želimo da postignemo u čitavoj energetskoj tranziciji, da u njoj učestvuju i država i industrija, i javni i privatni i sektor i svi mi kao građani, i da svako ima svoju ulogu i svoj deo odgovornosti”, rekla je Đedović.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Mađarska: Objavljen tender za šemu podrške za solarne panele vredan 198 miliona evra

Mađarski ministar energetike Čaba Lantoš najavio je otvaranje tendera vrednog 75 milijardi forinti (198 miliona evra) za subvencionisanje solarnih panela na kućama i baterijskih skladišta. Registracija za kompanije koje postavljaju solarne panele i baterijska skladišta počela je u ponedeljak, a prijave za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!