Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: UCG...

Crna Gora: UCG i EPCG rade na razvoju malih vjetroturbina i postrojenja za tečni ugalj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Saradnja na razvoju obnovljivih izvora energije u okviru zajedničkih projekata Univerziteta Crne Gore (UCG) i Elektroprivrede (EPCG) bila je povod sastanka njihovih predstavnika.

Rektor Univerziteta Vladimir Božović kazao je na sastanku, kojem su prisustvovali profesor Mašinskog fakulteta Novak Jauković i predsjednika Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, da u elektroenergetskoj kompaniji imaju pouzdanog partnera.

– Unvierzitet ima pouzdanog partnera u EPCG, instituciju koja prednjači u podršci, otvorenosti i spremnosti za saradnju na dobrobit zajednice. Stoga, neće izostati i naša podrška razvojnim, inovativnim projektima EPCG, posebno u domenu obnovljivih izvora energije, poručio je Božović.

Na sastanku su predstavljeni konkretni modeli moguće saradnje, koji bi, između ostalog, mogli predviđati rad EPCG-Željezare i Univerziteta na razvoju i proizvodnji vjetroturbina, snage 10 KW.

Napravljeni su, kako je saopšteno, određeni nacrti mogućih rješenja, a posebnim istraživanjem bi se utvrdilo koji tip najviše odgovara pojedinim oblastima u Crnoj Gori. Njegovo postavljanje nije ekonomski zahtjevno, a monitoringom bi mogao da se sagleda najbolji potencijal odgovarajućeg modela.

Na sastanku je bilo riječi i o drugom mogućem vidu saradnje, odnosno „osvajanju“ tehnologije tečnog uglja kao ekološki prihvatljivog goriva, te osnivanju zajedničkog instituta za zelenu energiju u okviru kojeg bi se udarili temelji za dalji razvoj obnovljivih izvora energije.

Đukanović je kazao da je saradnja dvije jake institucije, kao što su Univerzitet i EPCG, od strateške važnosti za ekonomski razvoj Crne Gore.

– U EPCG imamo dvije poslovne filozofije. Prva je – proizvodi tamo gdje trošiš, što u perspektivi znači besplatnu energiju, jer će omogućiti potrošaču da proizvodnja pokrije potrošnju. Druga poslovna filozofija je da hidroenergetsku infrastrukturu koristimo za priključenje većih solarnih elektrana iz razloga što bi ta kompatibilnost između solara i vode, mogla da ubrza razvoj energetike u Crnoj Gori, rekao je Đukanović.

Sugestije za saradnju i dalji razvoj dali su i izvršni direktor EPCG, Ivan Mrvaljević, glavni direktor za operativno upravljanje Zoran Šljukić, kao i Martin Ćalasan, član Odbora direktora EPCG i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Na sastanku je zaključeno da bi za dalji rad trebalo formirati zajedničku komisiju koja bi razmatrala projekte, koje će Elektroprivredi predložiti Univerzitet, prenosi Dan.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EPCG raspisala tender za modernizaciju turbopostrojenja u TE Pljevlja

Elektroprivreda Crne Gore raspisala je preko 30 mil EUR vrijedan tender za modernizaciju parnog turbopostrojenja u Termoelektrani (TE) Pljevlja. Kako je naznačeno u pozivu, tenderom je predviđena nabavka turibine visokog pritiska (TVP) i turbine srednjeg pritiska (TSP) za potrebe termoelektrane. Vrijednost...

Hrvatska: Prosečna cena na CROPEX DAM dostigla 96,6 evra/MWh u novembru

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na hrvatskoj energetskoj berzi CROPEX u novembru iznosila je 96,6 evra/MWh, što je za 7% manje nego u oktobru. Prosečna vršna cena dostigla je 114,61 evra/MWh, za 2% više u odnosu na...

Mađarska: Prosečna cena električne energije na HUPX DAM dostigla 99,4 evra/MWh u novembru

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u novembru  dostigla je 99,38 evra/MWh. To je za 5% manje u odnosu na oktobar (104,99 evra/MWh). Prosečna vršna cena iznosila je 118,44 evra/MWh u novembru, što je za 4% više u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!