Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: EPS -...

Srbija: EPS – cena rezervnog snabdevanja 157,3 evra/MWh

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Srbije odredila je Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije (EPS) za snabdevača koji će obavljati rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje za period od 1. novembra 2023. godine do 30. aprila 2024. godine.

Cena rezervnog snabdevanja iznosi 157,34 evra po megavat-času (MWh) bez PDV-a i obuhvata cenu električne energije i troškove balansiranja sistema, a ne obuhvata troškove pristupa sistemu, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije i naknade za unapređenje energetske efikasnosti, stoji u rešenju Vlade objavljenom u Službenom glasniku,


Cena rezervnog snabdevanja iz tog rešenja utvrđuje se za ceo period snabdevanja, bez promene, ističe se u rešenju Vlade, uz napomenu da je rezervni snabdevač dužan da uslove rezervnog snabdevanja i cenu električne energije za rezervno snabdevanje objavi na svojoj internet stranici.

Prema podacima na portalu EPS-a, pravo na rezervno snabdevanje ima krajnji kupac električne energije koji nema pravo na garantovano snabdevanje, kao i u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača koji ga je do tada snabdevao, odnosno prestanka ili oduzimanja licence snabdevaču koji ga je do tada snabdevao.

Na rezervnom snabedevanju može biti i kupac koji nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim snabdevačem, osim ako je prestanak ugovora posledica neizvršavanja obaveza plaćanja kupca.

To pravo ima i kupac koji nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim, a pripada kategoriji kupaca kojima se ne može obustaviti isporuka električne energije u slučaju neizvršavanja obaveza.

„Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem“, ističu na portalu EPS i podsećaju da rezervno snabdevanje može neprekidno trajati najduže 60 dana.

„Ako krajnji kupac po isteku rezervnog snabdevanja nije našao novog snabdevača, operator sistema je dužan da mu obustavi isporuku električne energije“, upozoravaju iz EPS, prenosi bizns.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: EPCG nije razmatrala zahtev za poskupljenje struje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dosad nije razmatrala bilo koji vid povećanja cijene električne energije za narednu godinu, kazao je u emisiji "Link" Radija CG tehnički direktor kompanije Zoran Šljukić. Saopštio je i da će ova godina biti rekordna po proizvodnji...

Crna Gora: Elektroprivreda Republike Srpske novi član berze BELEN

MH Elektroprivreda Republike Srpske Matično preduzeće AD Trebinje (ERS), kompanija sa sjedištem u Trebinju, uspješno je završila proces registracije na berzanskom tržištu Crne Gore i time postala dvadesetdrugi učesnik na BELEN-ovim tržištima, od čega petnaesti van Crne Gore, saopšteno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!