Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Hyundai i...

Srbija: Hyundai i UGT Renewables su izabrani za strateške partnere za izgradnju solarnih elektrana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Za strateškog partnera za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije Vlada Srbije odabrala je zajedničku ponudu grupe ponuđača Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC, objavljeno je u Službenom glasniku 27. oktobra.

Radi se, inače, o projektu čija je procenjena vrednost 1,4 milijarde evra, a u okviru koga Elektroprivreda Srbije (EPS) traži strateškog partnera za uslugu izgradnje najmanje pet solarnih elektrana visokog kapaciteta, kao i baterijskog sistema za skladištenje.

Rok za dostavljanje ponuda potencijalnih strateških partnera EPS-a istekao je 20. septembra, a Hyundai i UGT Renewbles odabrani su za sprovođenje projekta u okviru koga bi za EPS trebalo po sistemu „ključ u ruke“ da razviju, izgrade i predaju u vlasništvo najmanje pet solarnih elektrana, kao i baterijske sisteme za skladištenje energije, ali i da izgrade ostalu infrastrukturu neophodnu za njihovo funkcionisanje.

Od pobednika na tenderu očekuje se i da predloži lokacije za buduće solarne elektrane.

Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana rangiran je na visokom drugom mestu među šezdesetak prioritetnih projekata EPS-a u okviru dokumenta „Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine“, u kome je analizirano više od 200 projekata iz svih energetskih sektora, uz podatke o tome da li se i koliko odmaklo u njihovoj realizaciji.

Kada je reč o detaljima projekta, očekuje se da će njegovo sprovođenje u delo obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh.

Izgradnja bi, prema planovima EPS-a, trebalo da bude završena 2028. godine, a finansiranje ovog projekta procenjene vrednosti 1,4 milijarde evra planirano je putem kredita. Novac još nije obezbeđen, ali je budžetom za 2024. planirano da u tu svrhu država može da se zaduži kroz projektne ili programske zajmove.

Takođe je planirano da tokom sledeće godine bude urađena prostorna dokumentacija, izrađeno idejno rešenje i obezbeđene lokacijske dozvole, pribavljena saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i da bude u toku rešavanje imovinsko-pravnih poslova, dok bi idejni projekat i studija opravdanosti trebalo da budu gotovi tokom 2025. godine.

Podsećamo da je Vlada Srbije najavila da su u narednoj deceniji u planu investicije u oblasti energetike vredne čak 15 milijardi evra, dok se do kraja godine, a u skladu sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), očekuje usvajanje Strategije razvoja energetike koja će pobrojati ključne ciljeve i projekte.

Misija MMF trenutno se nalazi u Beogradu, a u toku su razgovori o sprovođenju aktuelnog aranžmana, čiji se ključni deo odnosi na reforme u energetskom sektoru.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Rumunija: EDF i Itochu su zainteresovani za projekat HE Tarnita-Lapustesti

Dve velike energetske kompanije, francuski EDF i japanski Itochu, iskazale su interesovanje za projekat pumpne hidroelektrane Tarnita-Lapustesti, rekao je ministar energetike Sebastijan Burduja. On je objasnio da će nakon dodele studije izvodljivosti uslediti tender za izbor privatnih partnera za...

Grčka: Prva aukcija za PV sisteme sa baterijama biće održana do kraja februara 2024.

Grčko ministarstvo energetike dovršava svoje planove za prvu aukciju, koja će biti održana najkasnije do kraja februara 2024. godine, nudeći investicionu i operativnu podršku zrelim projektima solarne energije koji imaju uslove priključenja i planiranu ugradnju baterija. Predstojeća aukcija će ponuditi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!