Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene prepolovljene

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U periodu od 28. decembra 2021. do 3. januara 2022. godine spot cene na berzama u regionu jugoistočne Evrope osetno su pale drugu nedelju za redom – na pojedinim tržištima, poput srpskog i mađarskog, one su više nego prepolovljene.

Najmanji pad beleži bugarska berza IBEX, ali on i dalje iznosi impresivnih 70 evra po MWh.

Ovo dolazi nakon sedmice u kojoj su zabeležene rekordne spot cene, kako u regionu, tako i u čitavoj Evropi, prelazeći 420 evra po MWh.

Ovaj pad je posledica smanjenja potrošnje zbog praznika i umerenijeg vremena, kao i pada cene gasa.

Na srpskoj berzi SEEPEX cene su se kretale od 99,5 evra po MWh u nedelju do 174,4 evra po MWh u utorak. Prosečna nedeljna cena iznosi 130,5 evra po MWh, za oko 153 evra po MWh manje na nedeljnom nivou, u odnosu na 283,3 evra po MWh sedam dana ranije.

Na bugarskoj berzi IBEX takođe je najviša cena ostvarena u utorak, 175,19 evra po MWh, dok je, po pravilu, u subotu zabeležena najniža cena od 71,76 evra po MWh.

Nedeljni prosek je iznosio 116,5 evra po MWh, smanjujući se preko 70 evra u odnosu na 187,8 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i rumunsko tržište je bilo kaplovano skoro čitave nedelje, osim u utorak, kada je rumusko tržište bile neznatno skuplje.

Mađarsko spot tržište bilo je kaplovano sa rumunskim u utorak, četvrtak i ponedeljak, ali nije bilo značajnijih razlika u ceni ni ostalim danima.

Tako je sedmični prosek na HUPX iznosio 119,3 evra po MWh, što je za oko 3 evra više u odnosu na rumunski OPCOM, i više nego dva puta manje u odnosu na prošlonedeljnih 271,2 evra po MWh.

Na grčkom tržištu cene su bile znanto više nego u drugim zemljama u regionu, krećući se od 117,23 evra po MWh u petak do 195,73 evra po MWh u ponedeljak.

Sedmični prosek iznosi 159,5 evro po MWh, što je najviša nedeljna spot cena u regionu, ali je ona ipak za preko 40% niža u odnosu na prethodnu nedelju (270,2 evra po MWh).

Na slovenačkom i hrvatskom tržištu nedeljna spot cena iznosi 185,3 evra po MWh, smanjujući se za oko 95 evra na sedmičnom nivou.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Region: Kako će CBAM uticati na zemlje regiona?

„Srbija će biti najviše pogođena kada se posmatra diversifikacija izvoza. EU je nama najveći spoljno-trgovinski partner, 70 odsto naših proizvoda iz ovih sektora odlazi na tržište EU, zbog čega moramo pod hitno da razmišljamo o diversifikaciji izvoza” rekla je...

Region: Šta donosi EU ETS?

„ETS se u EU primenjuje od 2005. godine. Pokrivenst emisija gasova staklene bašte iznosila je 50 odsto, a sada je pala ispod 40 odsto. Postoji tzv. free allowance. Do 2030. godine elektroprivrede će moći da koriste taj režim. Polovina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!