Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Pred nama je vreme izazova

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Aktuelna dešavanja u svetu jasno pokazuju da živimo u vreme kada energija i energetika predstavjaju osnovu ekonomskog i društvenog prosperiteta svake zemlje ali su, veoma često, razlog nerazumevanja i sukoba među njima. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku realno sagledava i izuzetno uvažava značaj tog segmenta za domaću privredu. U tom smislu, u saradnji sa Vladom Srbije, pokušavamo da fomiramo uslove i sprovodimo zakone kako bi se stvorio odgovarajući milje za približavanje strateškog plana Srbije zemljama Evropske unije, izjavio je juče prof. Miloš Banjac, predstavnik Ministarstva infrastrukture i energetike, otvarajući Međunarodno savetovanje “Energetika 2011”, koje se održava od 22. do 25.marta na Zlatiboru.

Prema njegovim rečima, prioriteti Resornog ministarstva i dalje ostaju isti – a to su pre svega sigurno i uredno snabdevanje energijom i energentima. U skladu sa sopstvenim ciljevima , ali i pod uticajem EU, povećana pažnja se posvećuje energetski efikasnijim sistemima  i  uvođenju racionalijeg korišćenja električne energije u svim segmentima.

-Da bismo realizovali sve postavljene ciljeve, RepublikaSrbija preduzima neophodne mere na tri nivoa – harmonizuje zakone i standarde u skladu sa zakonima EU, sprovodi  institucionalne reforme i investira u energetske infrastrukturne objekte, naglasio je Banjac i dodao:- Što se tiče zakonske regulative, pripremljen je novi Zakon o energetici  koji će, iako je zbog promene u strukturi Ministarstva privremeno zastao, svakako ući u skupštinsku proceduru.

Radni deo svečanog otvaranja bio je posvećen centralnoj temi – “Izazovi i perspektive srpske energetike”. U uvodnom izlaganju prof.dr Nikola Rajaković državni sekretar i predsednik Saveza energetičara Srbije, predstavio je Nacrt novog zakona o energetici koji bi, u paketu sa  tzv. pratećim zakonima, uskoro trebalo da se nađe pred parlamentom.Jedna od poenti novog zakona jeste da se naši energetski subjekti (pre svega  EPS) dovedu u ekonomski povoljniji položaj od onog u kojem su sada, objasnio je Rajaković.

O ostvarenim rezultatima (proizvodnja od oko 36 milijardi kwh električne energije) i najznačajnijim projektima (veliki remont HE Bajina Bašta I Đerdap  I, revitalizacija bloka TENT A 6 u Obrenovcu I B2 u Kostolcu) koji su u Elektroprivredi Srbije realizovani za  proteklih par godina prisutnima je govorio prof.dr Aca Marković, predsednik UO JP EPS.

U ime svih učesnika Savetovanja “Energetika 2011” prof.dr Milun Babić (predsedavajući) iskazao je reazumevanje i saosećanje sa narodom i Vladom Japana, zbog razornog zemljotresa i cunamija koji je nedavno zadesio Zemlju izlazećeg sunca , odneo više od 20 hiljada ljudskih života, i naneo ozbiljan udarac tamošnjoj privredi. Podsetivši da su japanski prijatelji plemenito i bez uslovljavanja pružili značajnu pomoć Srbiji, on je izrazio uverenje da će narod Japana vrednoćom i poslovičnom upornošću uspeti da pobedi tešku katastrofu sa kojom se suočava.

Zahvaljujući se domaćinima na izrazima saučešća i solidarnosti Benjamin Wakounig , predstavnik Hitačija za Evropu, naglasio je da je Hitači,zlatni sponzor Savetovanja, jedan od vodećih proizvođača u svetu koji može da isporuči sve neophodne komponente za hidro i termo kapacitete. – U našem je interesu da se što bolje pozicioniramo na srpskom tržištu, odnosno na zapadnom Balkanu, rekao je  on.

Prvog dana Savetovanja upriličena je i ceremonija dodele nagrada Fondacije “Nikola Tesla” za naučna ostvarenja, vrhunska inženjerska dostignuća, pronalazaštvo, negovanje ideje i dela Nikole Tesle i stvaralaštvo mladih.Među ovogodišnjim laureatima bilo je i PD TENT iz Obrenovca koje je, kao i Mašinski fakultet u Kragujevcu, nagrađeno za ostvarenje ciljeva Fondacije u organizacijama za period 2007/2008. Simbolične poklone i skromne novčane nagrade  nagrađenima su uručili prof.dr Radomir Naumov, v.d. predsednika Fondacije Nikola Tesla i Emilija Turković, član Upravnog odbora Fondacije.

Međunarodno savetovanje “Energetika 2011” na Zlatiboru održava se u organizaciji Saveza energetičara Srbije, a pokrovitelji su ministarstva infrastrukture i energetike, prosvete i nauke, životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ekonomije i regionalnog razvoja, Privredna komora Srbije, JP EPS, NIS a.d. Novi Sad, JP EMS i JP Srbija gas.

Izvor Tent.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!