Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZapazeno ucesce privrednog...

Zapazeno ucesce privrednog drustva Tent

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Zapaženo učešće na Međunarodnom savetovanju „Energetika 2011” koje se održava na  Zlatiboru, ima i Privredno društvo  “Termoelektrane Nikola Tesla”- Obrenovac. Tokom prva dva dana Savetovanja  stručnjaci najvećeg termokapaciteta na Balkanu predstavili  su kolegama iz zemlje i inostranstva nekoliko veoma kvalitetnih radova.

U okviru programske celine „Izazovi i perspektive srpske energetike“, direktor PD TENT Petar Knežević i njegov zamenik Đorđi Biljanovski učesnicima Savetovanja su prezentovali izaganje na temu “Povećanje snage i energetska efikasnost TENT A”. Petar Knežević je ukratko predstavio PD TENT iz Obrenovca, koje sa svojih 14 blokova čini jednu trećinu ukupnih kapaciteta EPS-a i proizvodi više od 50 odsto električne energije za Srbiju. Podsetivši da je obrenovački elektro-privredni gigant nedavno obeležio 41 godinu rada, on je naglasio da su postrojenja koja su na elektromreži Srbije odradila više od četiri decenije svakako zahtevala temeljniju revitalizaciju. Zbog toga je poslednjih desetak godina realizovano više značajnih i obimnih projekata kako bi se povećala pouzdanost, raspoloživost i energetska efikasnost TENT-ovih postrojenja. Uporedo sa tim, završeno je nekoliko ekoloških projekata izuzetno značajnih za lokalnu sredinu kao i za čitavu Srbiju.

-Od početka 2000 do 2010. godine povećali smo proizvodnju za preko 3 milijarde kilovat-sati, što odgovara jednom sasvim novom bloku instalisane snage 400 megavata. Ukupna vrednost koja su nam bila na raspolaganju iznose preko 450 miliona evra, polovina sume  je donacija, dok je ostatak obezbedio EPS, istakao je Knežević.

Projekat koji je obeležio prethodnu godinu je revitalizacija bloka A6 TENT A, u koju je investirano ukupno 110 miliona evra, naglasio je Đorđi Biljanovski, zamenik direktora PD TENT, uz napomenu da takav projekat do sada nije rađen u EPS-u. On je dodao da uz povećanu snagu bloka sa nominalnih 308 na 348MW ostvarena je pouzdanost, raspoloživost i energetska efikasnost.

-Bloka A6 sada troši 60.000 tona uglja manje godišnje, a to je upravo onoliko koliko TENT A potroši sa punim opterećenjem. Pretvoreno u novac to iznosi malo manje od dva miliona evra.  Šestici je produžen vek za 20 godina. Znači, to je duplo više nego što je recimo uloženo u retro-fit same turbine, ili nešto manje od polovine kompletnog retro-fita ovog bloka. Dakle, samo kroz energetsku efikasnost mi smo skoro polovinu sredstava vratili bez osvrta na raspoloživost , pouzdanost i ostale činioce, objasnio je Biljanovski.

U toku trodnevnog rada Savetovanja svoje stručne radove su predstavili i Slavica Cicović i Predrag Šekeljić (Imovinsko-pravni poslovi gradnje TENT B-3), Zoran Stojanović, Ivan Gajić, Milorad Jovanović i Miloš Milić (Mogućnosti ušteda energije i vremena startovanja blokova TENT B), Ljubiša Mihajlović, Zvezdan Karać i Nemanja Samardžić sa svojim poslovnim saradnicima (Postupak uvođenja termoagregata TENT-a u sistem sekundarne regulacije frekvencije i snage razmene), Zoran Bajić, Dragan Popović,Miloš Bajić i Danijela Stublinčević (Pepeo termoelektrana postaje sekundarna sirovina).

Na savetovanju „Energetika 2011“ organizovana su i dva okrugla stola. Prvi je nazvan „Mogu li energetski sektor i privreda Srbije da normalno funkcionišu i ispunjavaju strateške zahteve sa važećom politikom cena električne energije i energenata?“, dok je  drugi  bio posvećen ličnosti i delu Bogoljuba Uroševića Crnog, graditelja elektroprivrednih postrojenja u Srbiji i prvog direktora Termoelektrane u Obrenovcu. Povod za okrugli sto o Crnom je stogodišnjica njegovog rođenja i dubok trag koji je ostavio u razvoju elektroenergetike. Oba okrugla stola su izazvala interesovanje i bila  dobro posećena.

Međunarodno savetovanje na Zlatiboru obeležile su i posebne prezentacije poznatih kompanija i firmi. Svoje poslovne mogućnosti su predstavili  HITACHI POWER EUROPE (zlatni sponzor savetovanja), E-smart systems, Rudnap group – Minel kotlogradnja, Energoprojekt, PRO TENT i druge. Ove firme imaju višegodišnju uspešnu saradnju sa JP EPS.

Savetovanje „Energetika 2011“ koje je okupilo više od 250 učesnika i na kojem je predstavljeno oko 90 stručnih radova danas završava rad.

Izvor Tent.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!