Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Interesi...

Crna Gora: Interesi stranih trgovaca naftom u prvom planu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) poslalo je dopis Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) u kojem protestuje što su u Odbor udruženja energetike i rudarstva izabrani samo predstavnici naftnih kompanija sa stranim vlasništvom, dok nijedna domaća nije dobila predstavnika.

Predstavnike u Odboru dobili su Jugopetrol (Grčka), INA (Hrvatska), Lukoil (Rusija), Petrol (Slovenija) i Hifa oil (BiH), pišu Vijesti, a prenosi Mina.

U dopisu, u koji je list imao uvid, navodi se da je to nastavak svesnog ignorisanja malih i srednjih crnogorskih preduzeća od PKCG-a zarad interesa stranih kompanija, a da su ciljevi gušenje domaćih firmi i očuvanje decenijskog privilegovanog položaja takozvanih velikih trgovaca.

Zbog toga traže da se ponove izbori, omogući njihovo učešće i da im se dostave svi zapisnici sa dosadašnjih sednica.

„Takvim nesmotrenim i netransparentnim procesom selekcije članova Odbora koji je formiran isključivo od predstavnika stranih firmi, bez obzira što su najveće, perfidno je eliminisan celokupan sektor malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, čiji su interesi po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa danas nemamo u tom Odboru nijednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa”, navedeno je u dopisu.

Odbori PKCG-a učestvuju u pregovorima sa Vladom i resornim ministarstvima oko svih važnih pitanja, učestvuju u izradama strategija i planova za svoje oblasti, mogu predlagati inicijative, zakonska ili podzakonska rešenja.

Predstavnici domaćih kompanija se boje da će velike kompanije koristiti takav uticaj da dodatno privileguju svoj položaj, a otežaju rad domaćih trgovaca naftnim derivatima.

PKCG je, kako navode, ranije odbijala zahteve za učešće UNKCG u Grupaciji naftnih distributera unutar Komore, a zatim kada su domaće kompanije počele da se pojedinačno učlanjuju i da dođu u situaciju da preglasavaju strane naftne kompanije, ta grupacija je ugašena pod izgovorom izbora u resorni odbor udruženja energetike i rudarstva, gde su sada jedini predstavnici iz stranih kompanija.

„Zanemaruju da brojimo 15 članica, nekad manje, nekad više, ali sa tendencijom povećanja članstva, koje su proše godine zapošljavale oko 600 radnika, da svaka od naših članica plaća članske doprinose PKCG-u. Zanemaruje se da je ukupan godišnji promet svih naših članica preko 205 miliona evra i da činimo značajan deo crnogorskog tržišnog učešća u sektoru trgovine naftom i naftnim derivatima, kako u veleprodaji – distribuciji oko 35 odsto, tako i u maloprodaji nafte i naftnih derivata oko 50 odsto”, kazali su iz UNKCG-a.

Oni navode da takav sled događaja i dosadašnji odnosi PKCG-a prema domaćim kompanijama pokazuju da su tvrdnje da su ovi članovi izabrani na izborima o kojima je „negde na sajtu” objavljena najava samo opravdanje, jer predstavnici domaćih kompanija o tim izborima nisu bili obavešteni.

Iz PKCG-a su Vijestima kazali da Grupacija za trgovinu naftom i naftnim derivatima nije ugašena, već joj je istekao mandat usled izbora novog saziva Odbora udruženja energetike i rudarstva, kao i da odluke o njegovom osnivanju i ukidanju donosi Upravni odbor PKCG-a.

„Budući da je mandat dosadašnjih saziva svih Odbora udruženja, pa tako i Odbora udruženja energetike i rudarstva istekao u junu, Upravni odbor Komore je doneo odluku o raspisivanju izbora za članove Odbora udruženja”, kazali su iz PKCG-a.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%.

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!