Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Odobrena građevinska...

Srbija: Odobrena građevinska dozvola za vetropark Vetrozelena

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pokrajinski sekretarijat za energetiku doneo je rešenje o građevinskoj dozvoli, kojim se investitoru Vetrozelena doo Beograd dozvoljava izgradnja vetroelektrane „Vetrozelena“, maksimalne snage 291 MW, u Banatskom Novom Selu.

Kako je navedeno u rešenju, vetroelektrana će imati 48 vetroagregata, objavila je eKapija.

Kao što je Biznis.rs već pisao, kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su u aprilu ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izgradnje vetroelektrane „Vetrozelena“ u blizini Pančeva.

Kako je novinarima tada izjavio izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enčev (Dimitar Enchev), partneri na ovom projektu nadaju se da će izgradnja početi pre kraja ove godine, i da će biti završena i puštena u rad tokom 2025.godine.

„Kada bude završena, očekujemo da će ‘Vetrozelena’ čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji, i da će doprineti da se emisija CO2 u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje“, rekao je Enčev.

Tada nije mogao da obelodani vrednost investicije, pošto još nije bio finalizovan građevinski ugovor za vetroelektranu, ali je rekao da ona odgovara vrednosti investicije u vetroelektranu po megavatu u Evropi.

„Ono što možemo reći je da će ta investicija biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji“, rekao je Enčev.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!