Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoSrbija: Kako su...

Srbija: Kako su lažni ekolozi uništili projekat litijuma vredan milijarde evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Britanci su naveli činjenicu da dok se Vučić bori za direktne strane investicije, lažni ekolozi, a zapravo političari, sabotiraju projekat.

I dok je u svetu opšta pomama za litijumom ili “belim zlatom 21. veka”, koji je postao važniji resurs čak i od nafte, ovdašnji lažni ekolozi su se (iz)borili protiv iskopavanja, mada Srbija – uz Nemačku i Češku – raspolaže najvećim zalihama u Evropi. 

U Srbiji se, naime, nalazi 10 odsto istraženih svetskih rezervi litijuma. Ali su je u međuvremenu, “izradili” lažni ekolozi, koji su se busali protiv iskopavanja litijuma, sirovine koju obilato koristi Evropa, na čije vrednosti se pozivaju jer im smeta razvoj Srbije, nova radna mesta, visok standard… Upravo to njihovo štetno dejstvo, čime su zaustavili projekat vredan milijarde evra, raskrinkava i britanski portal Z News Service.

Britanci su naveli činjenicu da dok se Vučić bori za direktne strane investicije, lažni ekolozi, a zapravo političari, sabotiraju projekat.

Srbija je prethodnih godina uvučena u strastvenu i ponekad spornu debatu oko rudnika Jadar, značajnog projekta koji je predvodio globalni rudarski gigant Rio Tinto. Iako se rudnik može pohvaliti potencijalom da pruži značajne ekonomske koristi Srbiji, takođe je postao bojno polje za kampanje dezinformacija koje vode aktivisti za zaštitu životne sredine koji su se upustili u sferu politike. Ovaj članak se bavi višestrukim narativom oko rudnika Jadar i zabrinjavajućim trendom da ekolozi postaju političari i seju seme dezinformacija.

Odlučno zalaganje predsednika Aleksandra Vučića za direktna strana ulaganja (DSI) u Srbiji u poslednje vreme naišlo je na žestoke kritike. Kritičari tvrde da se Vučićevo vatreno zalaganje za DSI odražava Faustov pakt, gde se nacionalni resursi naizgled prodaju za kratkoročne ekonomske dobitke. Međutim, ove kritike često zgodno izostavljaju brojne pogodnosti koje su DSI već donele Srbiji poslednjih godina. DSI su služile kao ključni spas za Srbiju, olakšavajući obnovu infrastrukture, podstičući otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast. Od 2007. Srbija je dobila 42 milijarde evra DSI, što većina kritičara odlučuje da ignoriše.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!