Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora bi...

Crna Gora bi mogla da postane značajan snabdevač električnom energijom u regionu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetila je danas trafostanicu u Podgorici, jedan od 15 elektroprenosnih objekata širom Crne Gore unaprijeđenih zahvaljujući najsavremenijoj opremi koju finansira Evropska unija, i tom prilikom izjavila da Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabđevač električne energije u regionu.

U okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, jednog od vodećih projekata i, EU je obezbijedila 25 mil EUR bespovratnih donacija za Crnu Goru za poboljšanje domaće prenosne mreže, smanjenje gubitaka u prenosu i isključenja, te snižavanje cijena električne energije za stanovnike, industriju i investitore.

– Ovo je pravi primjer uspjeha, ostvarenog u Crnoj Gori i podržanog od strane EU. Zahvaljujući tome, Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabđevač električne energije u regionu – kazala je predsjednica EK, kako je saopštila Evropska kuća.

Ukupna investicija u modernizaciju crnogorske elektroprenosne mreže premašuje 144 mil EUR, na osnovu pristupa Tim Evropa. Finansira se iz sopstvenih sredstava države, preko Crnogorskog elektroprenosnog sistema – CGES, i kombinacijom donacija EU i investicija Italije, Njemačke i EBRD-a.

– Crnogorska dionica Transbalkanskog elektroenergetskog koridora ima strateški regionalni značaj, jer omogućava bolju povezanost s elektroprenosnim sistemima Bosne i Hercegovine i Srbije i bližu integraciju regiona u šire evropsko energetsko tržište – zaključuje se u saopštenju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!