Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaZakon o efikasnom...

Zakon o efikasnom korišćenju energije početkom 2013.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zakon o efikasnom korišćenju energije trebalo bi da bude usvojen u prvom tromesečju naredne godine, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović.

“Zakon će se u proceduri Vlade Srbije naći do kraja godine, nakon čega će u prvom tromesečju naredne godine biti usvojen i u parlamentu, a najveći efekti zakona očekuju se 2014. godine”, rekao je Trifunović na javnoj raspravi o tom zakonu u Palati Srbije.

Prema njegovim rečima, cilj zakona je da obezbedi i stimuliše odgovorno racionalno efikasno i održivo korišćenje energije.

“Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu gradjana”, kazao je Trifunović.

On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

Zakon će smanjiti negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i emisiju ugljen dioksida, rekao je Trifunović, navodeći da će omogućiti i ispunjavanje obaveza prema energetskoj zajednici i pomoći procesu pridruživanje EU.

“Zakonom se ide ka strateškom planu i medjunarodnoj obavezi Srbije da uštedi devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine”, rekao je Trifunović.

On je podsetio da je potrošnja energije u Srbiji bar dva do tri puta veća nego u EU i da je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata – čak 33,6 odsto uzvozi, i da je emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76 odsto.

Trifunović je naveo da će zakonom biti obuhvaćeni industrija usluge, javni sektor, domaćinstva i transport, odnosno proizvodnja, prenos i distribucija energije, kao i proizvodjači, uvoznici i prodavci proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Zakonom su obuhvaćeni i vlasnici kotlova snage veće od 20 kilovata, kao i vlasnici sistema za klimatizaciju snage veće od 12 kilovata.

Zakon uvodi organizovano upravljanje energijom, energetske preglede objekata, označavanje prozivoda koji znacajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalne zahteve u pogledu energetske efikasnosti. Zakon uvodi i naplatu energije prema potrošnji, zahtevaće se ekodizajn, energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke, a jedna od ključnih novina biće i budžetski fond za energetsku efikasnost.

Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapredjenja energetske efikasnosti u transportu od tri godine, kao i da imaju utvrdjivanje i praćanje indikatora potrošnje energije u saobraćaju.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!