Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZemlje jugoistočne Evrope...

Zemlje jugoistočne Evrope troše više energije od država zapadne Evrope

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ekonomije šest zemalja jugoistocne Evrope troše dva puta više energije po dolaru bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego zapadnoevrpske zemlje, objavila je Svetska banka.

U redovnom izveštaju za region ističe se da su se vlade zemalja jugoistočne Evrope do sada obavezale da ostvare orijentacioni cilj uštede energije od devet procenata konačne potrošnje energije izmedju 2009. i 2018. kroz nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost.

Stručnjaci Svetske banke napominju da ipak treba rešiti nekoliko prepreka, uključujući niske cene energije, nedovoljnu informisanost o tehnologijama, nedovoljan broj kompanija za izvodjenje radova i pružanje usluga, kao i ograničernja vezana za realizaciju akcionih planova.

U izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), navodi se da se oganičenja u snadbevanju energijom pojavljuju kao ključno strukturno pitanje tih zemalja.

Ocenjuje se da će region zapadnog Balakna bez značajnih investicija u infrastrukturu do 2020. godine postati neto uvoznik struje.

Prema Strategiji energetiie Energetske zajednice jugoistočne Evrope(za 2020), a prema sadašnjim trendovima potrošnje elektricne energije, u 2020. tražnja neće biti sasvim zadovoljena i nedostrajaće 10 odsto.

U 2030. jaz izmedju potreba i potražnje bi, kako se navodi, mogao možda da poraste i do 30 odsto.

Da bi se održala ravnoteža izmedju ponude i potražnje u predstojećoj deceniji zemljama jugoistočne Evrope će biti potrebne znatne investicije, na nivou od 44,6 milijardi evra u energetiku, i još više finansijskih sredstava za upravljanje prelaskom na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

Ocenjuje se da će se u uslovima ekonomske krize, verovatno smanjiti mogućnost vlada da samostalno finansiraju i privlače strane investicije.

Eliminisanju ovog jaza mogle bi da pomognu dodatne reforme, koje stvaraju poboljšanu poslovnu klimu, kao i eksterno finasiranje i javno-privatno partnerstvo, ocenili su stručnjaci Svetske banke.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!