Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaOtvara se tržište...

Otvara se tržište struje i gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tržište električne energije i gasa u Srbiji će biti liberalizovano od 1. januara 2013. godine, iako svi učesnici nisu u potpunosti spremni za liberalizaciju.

Novim zakonom o energetici veliki industrijski potrošači će od 2013. godine morati da kupuju struju na slobodnom tržištu, dok će za domaćinstva i male kupce to važiti od 2015. godine, ali će i dalje imati pravo na javnog snabdevača koga određuje Vlada.

Od sledeće godine biće otvoreno 9,5 odsto tržišta struje, što će obuhvatiti 27 velikih industrijskih potrošača i 40 odsto tržišta gasa, najavila je član saveta Agencije za energetiku (AERS) Ljiljana Hadžibabić, za okruglim stolom o liberalizaciji tržišta električne energije i gasa.

Svi potrošači, za koje se otvara tržište, a koji do 1. januara ne budu sklopili ugovor o snabdevanju električnom energijom sa najpovoljnijim snabdevačem koga izaberu, biće isključeni sa mreže, rekla je ona i poručila im da to urade što pre.

Hadžibabić je istakla da su svi podzakonski akti za liberalizaciju tržišta struje spremni, ali da nedostaje deo metodologije i opreme za liberalizaciju tržišta gasa.

Uprkos tome, otvaranje tržišta će početi od sledeće godine, problema će u početku sigurno biti, ali će se oni postepeno rešavati i ako se u praksi pokaže da treba, menjaće se neka pravila, rekla je Hadžibabić, na konferenciji u organizaciji internet časopisa “Balkanmagazin”.

Pomoćnik ministra za energetiku Mirjana Filipović takođe je poručila da neće biti odložena primena zakona o energetici, koji podrazumeva otvaranje tržišta struje i gasa, jer Srbija mora primenjivati preuzete obaveze i usklađivati energetsko tržište sa tržištem Evropske unije i regiona.

Ona nije mogla da kaže da li će veliki dužnici za struju kao što su RTB Bor, Petrohemija, Železnice Srbije, zbog dugova ostati bez električne energije i na koji način će biti rešeni problemi tih preduzeća u restrukturiranju, istakavši da je to stvar Vlade Srbije koja će se što je moguće pre o tome izjasniti.

Elektroprivreda Srbije (EPS) ponudila je kupcima za koje se otvara tržište cenu struje za 46 odsto višu od regulisane, iako bi realna tržišna cena za te kupce trebalo da bude za oko 60 odsto viša od sadašnje regulisane cene za industriju, naveo je direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

On je istakao da je EPS spreman za otvaranje tržišta struje, ali da je teško liberalizovati tržište električne energije sa cenom struje, koja je u Srbiji najniža u Evropi i u proseku iznosi oko 5,5 evrocenti za kilovat-čas.

Domaćinstva i mali kupci će do 2015. godine moći da se snabdevaju kao i do sada, od EPS-a po regulisanim cenama, a posle 2015. godine mogu, a ne moraju da kupuju struju na slobodnom tržištu.

Taj zakon će uvesti na tržište električne energije novu institucije javnog snabdevača, koji će biti zadužen da obezbedi struju za domaćinstva i male potrošače do 2015. godine.

Od 2015. će domaćinstva i mali kupci takođe moći da izaberu svog snabdevača i da pronađu onog ko će im prodavati struju po najnižim cenama, ali ako ne žele to ne moraju, jer će i dalje imati pravo na javno snabdevanje.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!