Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUspešan start dunavskih...

Uspešan start dunavskih HE, Dobre vesti iz PD „HE Đerdap“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Maksimalno koristeći povoljne dotoke Dunava, dunavske HE,  „Đerdap 1“ i  „Đerdap 2“, uspešno su započele realizaciju godišnjeg plana proizvodnje. – U HE  „Đerdap 1” počela montaža turbinske opreme A – 4 u okviru revitalizacije.

Za razliku od prošle godine, kada zbog dugotrajnih suša naša HE  „Đerdap 1“ nije realizovala godišnji plan proizvodnje, početkom ove godine obe dunavske HE,  „Đerdap 1“ i  „Đerdap 2“, beleže izuzetno dobru dnevnu proizvodnju, veću od planirane za više od 50 odsto. Posebno raduje dobra proizvodnja HE  „Đerdap 1“, čije planske obaveze čine čak 80 odsto godišnjeg plana proizvodnje PD  „HE Đerdap“. Do 15. Januara je, maksimalno koristeći neočekivano dobre dotoke Dunava za ovo doba godine od oko 6. 000 kubnih metara vode u sekundi, HE  „Đerdap 1“ dnevno proizvodila oko 16–17 miliona kWh električne energije. Zahvaljujući tome, nadmašila je takozvani dinamički plan za prvu polovinu januara za 54 odsto, jer je umesto planiranih 165, proizvela čak 254 miliona kWh električne energije. Time je već realizovano 75 odsto plana za prvi ovogodišnji mesec.

– Elektrana je dočekala novu godinu pogonski potpuno spremna – kaže Ljubiša Jokić, direktor  „Đerdapa 1“. – U predviđenim rokovima uspešno su obavljeni svi remontni radovi i zahvati plansko – preventivnog održavanja pet agregata (A – 4 je u revitalizaciji) i ostale prateće i pomoćne opreme, uključujući i brodsku prevodnicu. Rezultat je visoka pogonska spremnost. Tako je omogućeno maksimalno iskorišćenje hidroenergetskog potencijala velike reke sa izuzetno povoljnim dotocima za ovo doba godine od oko 6. 000 kubnih metara vode u sekundi. U odnosu na dotok Dunava u protekloj, izuzetno sušnoj godini, to je više za čak 1. 600 kubika u sekundi.

Kako ističe Nebojša Paunović, mladi hidrolog velike hidroelektrane, prošlogodišnji prosečan dotok Dunava od svega 4. 400 kubika vode u sekundi bio je za 1. 100 kubika manji od prosečnog dotoka i ujedno četvrti najmanji dotok velike reke u četiri decenije rada HE  „Đerdap 1“.

Prema prognozama Miodraga Savića, šefa Dispečerske službe, i Miloša Martinovića, samostalnog dispečera energetičara, povoljni dotoci Dunava od oko 6. 000 kubika u sekundi nastaviće se do kraja januara. Zahvaljujući tome obe dunavske hidroelektrane održaće visoku dnevnu proizvodnju za ovo doba godine, HE  „Đerdapa 1“ oko 17, a HE  „Đerdap 2“ oko pet miliona kilovat – sati električne energije.

Tako dobra proizvodnja istovremeno nagoveštava još jednu uspešnu proizvodnu godinu druge dunavske HE,  „Đerdapa 2“. I ova elektrana je u novu godinu ušla pogonski potpuno spremna, sa svih 10 agregata, ukupne instalisane snage 270 MW. Rezultat je dnevni proizvodni učinak od oko pet miliona kWh električne energije i ostvareni polumesečni bilans od 75, umesto planirana 53 miliona kilovata. To je i nagoveštaj da bi HE  „Đerdap 2“, jedini protočni kapacitet u Srbiji koji je prošle godine ostvario i nadmašio plan proizvodnje, mogao i ove godine da ponovi ili čak nadmaši proizvodni uspeh iz prošle godine.

U razgovoru sa direktorom  „Đerdapa 1” Ljubišom Jokićem saznajemo da su radnici ove elektrane započeli krajem decembra montažu turbinske opreme novog A – 4 i da se ovde malo praznovalo. Radi se u dve smene intezivno na tri pozicije. U turbinskom šahtu agregata odvija se montaža usmernog aparata, tačnije gornjeg i donjeg prstena. Istovremeno, na montažnom bloku obavlja se montaža radnog kola turbine i turbinskog bloka, koji čine turbinski poklopac, regulacioni prsten, te dva servo – motora. U remontnoj bazi radi se AKZ lopatica usmernog aparata.

– Znatno ranije tokom protekle godine obavljen je veći broj revitalizacionih zahvata – ističe Jokić. – Između ostalog, završena je antikorozivna zaštita protočnih organa, obavljeni sanacioni radovi na oblozi radnog kola, na vođicama predturbinskog zatvarača, sanacija rotora i ugradnja novih polova, formiran je potpuno novi stator glavnog generatora… Po prispeću većeg dela turbinske opreme iz Rusije, zbog čega kasni revitalizacija, nastavak radova obavlja se po planu. U potpunosti se održava planirana dinamika sa radom u dve smene, s tim da je predviđeno da se u slučaju potrebe uvede i treća, kako bi se predupredilo bilo kakvo zakašnjenje.

Uz maksimalno zalaganje, uvažavajući stečena iskustva i već obavljen dobar deo revitalizacionih radova i zahvata, naš sagovornik izražava optimističke prognoze da će montaža novog A – 4 biti okončana do 15. Aprila. Tako bi po isteku jednomesečnih primopredajnih ispitivanja, 16. Maja, na Dan naše najveće hidroelektrane, ovaj agregat, sa uvećanom snagom od 10 odsto, trebalo da bude uključen na elektroenergetski sistem Srbije. Dalji nastavak revitalizacije, po uključenju A – 4 na elektroenergetsku mrežu EPS – a, prema sadašnjem planu, trebalo bi da usledi 1. Septembra.

– U revitalizaciju će A – 5, ali samo ako sva oprema bude blagovremena dopremljena na Đerdap – kaže Ljubiša Jokić. – Ovo se ne odnosi samo na nove delove, pre svega turbinske opreme čija je izrada u toku ili pri kraju, već i na demontirane delove opreme sa A – 4, koji su otpremljeni u Rusiju na rehabilitaciju i revitalizaciju, a koji će biti ugrađeni u novi A – 5. Ako partner iz Rusije,  „Silovije mašini“, ujedno i nosilac projekta revitalizacije, ovu obavezu realizuje na vreme ili ranije, moguće je da revitalizacija trećeg po redu agregata (A – 5).

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!