Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRevitalizacija agregata H4...

Revitalizacija agregata H4 u PD „Drinsko – Limske HE“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poslovi na revitalizaciji agregata H4 u HE  „Bajina Bašta“ odvijaju se prema dinamičkom planu. Demontažni radovi su završeni, a svi krupni delovi koji treba da se rehabilituju transportovani su u fabrike u Nemačkoj i Austriji gde se već radi na njihovoj reparaciji i revitalizaciji. Reč je o vratilu, turbinskom poklopcu, lopaticama turbine, glavčini i rukama rotora, servo – motorima sprovodnog aparata. Početkom februara očekuje se njihovo dopremanje na gradilište.

Na samom gradilištu u toku su neophodni, dodatni radovi na rekonstruisanom delu sifona i turbinskom šahtu. Za obradu je angažovana specijalna mašina firme  „Metalok“ iz Engleske, koja je sklopljena i instalirana na licu mesta.

S obzirom na to da je posle demontaže agregata H4 konstatovana njegova nagnutost, slično kao i prilikom revitalizacije prethodna tri agregata, i ovoga puta angažovana je firma  „Metalok“, kako bi se problem sanirao. Pomoću specijalnog alata, koji je već instaliran, obrađuje se gornji prsten gde naleže turbinski poklopac, kao i donji prsten i dosed prirubnice konusa sifona na koji naležu lopatice sprovodnog aparata. Celokupna obrada na tim površinama radi se da bi se mašina dovela u strogo vertikalan položaj, odnosno da se osnova agregata dovede na nultu vrednost. Time će se dobiti ravnomerno opterećenje na nosećem ležaju i turbinskom poklopcu, smanjiće se vibracije agregata i gubici, a dobiće se veća sigurnost u radu.

Pre angažovanja“Metaloka”, na spirali je urađena kompletna antikorozivna zaštita, a sada se priprema platforma za paketiranje statora generatora, jer je kućište statora već namontirano.

– Revitalizacija agregata H4 teče dobro. Sve što je urađeno u toku četvrte faze, od turbine do generatora, izvodi se prema dinamičkom planu – ističe Mijodrag Čitaković, direktor PD  „Drinsko – Limske HE“. – Demontaža kompletne opreme agregata H4 izvedena je vrlo efikasno zahvaljujući iskustvu koje je stečeno u prethodnim fazama, pouzdanom radu kranova i dizalica, ali i zbog toga što su izrađeni dodatni alati za demontažu.

Preostaje da se sagleda realizacija izrade blok – transformatora snage 112 MVA, koji se radi u“SGB” u Nemačkoj. Prema potvrdama stručnjaka iz te fabrike, transformator će biti urađen na vreme. Podizvođači, Institut  „Mihajlo Pupin” koji radi opremu za upravljanje, kao i  „Elnos” iz Banjaluke koji montira opremu razvodne tehnike, takođe izvode radove prema planu.

U proteklom periodu radnici hidroelektrana u sastavu Privrednog društva  „Drinsko – Limske HE“ pojačano su angažovani na održavanju spoljnih objekata i pristupnih puteva ka hidroelektranama, kako bi se održala maksimalna pogonska spremnost.

– Zbog adekvatne pripreme za rad u zimskim uslovima, do sada je sve proteklo bez problema. Oprema i agregati u ovim uslovima radili su dobro i nismo imali kvarova koji bi izazvali zastoje na glavnoj opremi i u proizvodnji, mada hidrološki uslovi i dalje nisu povoljni – naglašava Čitaković.

Kada je reč o HE  „Zvornik”, u toku su završne aktivnosti na pripremi za otvaranje druge koverte ponuđača za revitalizaciju ove elektrane. Radovi na nizvodnom aneksu desne obale izvode se veoma aktivno. Značajni poslovi su već urađeni tokom prethodna tri meseca.

– Iako smo ušli u zimu, aktivnosti se izvode na gradilištu, poštujući tehnologiju i propise, pa očekujemo da će aneks biti urađen prema planu – kaže Čitaković. – U  „Limskim HE” radi se na dokumentaciji za izgradnju RHE  „Bistrica”, kao i na pripremi dokumentacije za revitalizaciju HE  „Bistrica” i HE  „Potpeć”.

Potrebni novi stručni kadrovi

Kako bi hidroelektrane PD imale i dalje osiguranu budućnost, neophodni su novi stručni kadrovi, jer dosadašnji u većem broju odlaze u penziju. Kako ističe Čitaković, potrebno je što pre primiti nove radnike, inženjere koji poznaju savremene tehnologije i trendove, jer će od toga u velikoj meri zavisiti spremnost kapaciteta.

– U svakom trenutku moramo da budemo tehnički spremni za sve izazove koje priroda i tehnologija stavljaju pred nas – kaže Čitaković. – Delovi elektrana i postrojenja se sve više modernizuju, pa je nužno i podmlađivanje kadrova u što kraćem roku, jer da bi se dobio kvalitetan inženjer u praksi mora da prođe bar četiri do pet godina.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!