Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUdvostručena potrošnja obnovljive...

Udvostručena potrošnja obnovljive energije u EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Udeo energenata iz obnovljivih izvora u snabdevanju energijom u Evropskoj uniji gotovo se udvostručio za 10 godina, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke službe Eurostat.

Udeo energenata iz obnovljivih izvora se povećao u EU sa pet odsto bruto domaće potrošnje energije u 1999. na devet odsto u 2009. godini, navodi se u izveštaju Eurostata, čije podatke je danas objavio portala EurAktiv Srbija.

Medju članicama EU Letonija najviše koristi energiju iz obnovljivih izvora, dok je u Evropi u tome prva Norveška, koja nije članica EU, sa udelom od više od 40 odsto bruto domaće potrošnje energije, navodi se u izveštaju koji je objavljen povodom Evropske nedelje održive energije.

U 2009. godini nafta je i dalje bila glavni izvor energije u 27 članica EU sa udelom od 37 odsto u ukupnoj bruto domaćoj potrošnji energije. Udeo nafte se ipak smanjio sa 39 odsto u 1999. godini.

Malta se u potpunosti oslanja na naftu čiji je udeo u bruto domaćoj potrošnji energije 100 odsto, dok na Kipru taj udeo iznosi 96 odsto. Nafta je značajan izvor energije i u Luksemburgu (63 odsto), Grčkoj (55 odsto), Irskoj (52 odsto) i Portugaliji (50 odsto).

Udeo nuklearne energije nije se bitnije menjao i tokom 10-ogodišnjeg perioda bio je oko 14 odsto. Nuklearna energije je najzastupljenija u Francuskoj (40 odsto), Litvaniji (34 odsto) i Švedskoj (29 odsto).

Učešće gasa u potrošnji u EU povećalo se sa 22 odsto na 24 odsto. Najveći udeo gasa je zabeležen u Holandiji (43 odsto), Italiji i Velikoj Britaniji po 38 odsto i Madjarskoj (36 odsto).

Estonija najviše koristi čvrsta goriva (58 odsto), a slede Poljska (54 odsto), Češka (41 odsto) i Bugarska (36 odsto). Udeo čvrstih goriva u bruto domaćoj potrošnji smanjio se za 10 godina u EU sa 18 na 16 odsto.

U svim zemljama EU se povećao udeo obnovljivih energija izmedju 1999. i 2009. godine a najviše u Danskoj, Švedskoj, Nemačkoj i Portugaliji.

U Danskoj se udeo povećao sa osam odsto bruto domaće potrošnje u 1999. na 17 odsto u 2009.

Istraživanjem su obuhvaćene i Hrvatska, Makedonija i Turska koje imaju status kandidata, kao i Norveška i Švajcarska koje nisu članice EU.

U Hrvatskoj se učešće obnovljivih energenata u potrošnji neznatno smanjilo sa 11,3 odsto u 1999. na 10,9 odsto u 2009. godini, a u Makedoniji je udeo ostao praktično isti, oko 11 odsto. U Turskoj se udeo značajnije smanjio sa 15 odsto u 1999. na 9,9 odsto u 2009. godini.

Norveška u Evropi ima najveći udeo obnovljivih izvora energije. Taj udeo se donekle smanjio za 10 godina – u 1999. iznosio je 44,4 odsto a u 2009. 42,4 odsto.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!