Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz Energetike"Gasprom" povećao izvoz...

“Gasprom” povećao izvoz gasa za 30 odsto u prvom kvartalu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ruski gasni koncern “Gasprom” je saopštio da je u prvom kvartalu povećao izvoz gasa za 30 odsto, uključujući rast izvoza od 12 procenata na ključno tržište Evropske unije. “Gasprom” je u prva tri meseca ove godine izvezao 73 miliona kubnih metara gasa, prema 57 miliona kubnih metara u istom periodu lane, preneo je Rojters.

Proizvodnja gasa u prvom kvartalu nije izmenjena i zadržana je na nivou od 142,6 milijardi kubnih metara, što je dve milijarde kubika više od plana, navedeno je u saopštenju.

Ruski koncern je ponovo upozorio svoje evropske klijente na ekonomsku neefikasnost vezivanja dugoročnih sporazuma za spot cene gasa(očekivana cena na tržištu na dan isporuke).

Prema podacima “Gasproma”, spot cena gasa na evropskim berzama je u poslednje vreme premašivala 400 dolara za 1.000 kubnih metara, a u prva tri meseca ove godine je razlika između cene u sporazumima i spot cene smanjena na osam odsto.

“Prošle godine je spot cena gasa u Evropi bila u skladu ili čak premašivala sporazumne cene ‘Gasproma'”, izjavio je izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler.

“U periodu januar-mart 2010. prosečna izvozna sporazumna cena za ‘Gasprom’ bila je oko 293 dolara za 1.000 kubnih metara i premašivala je spot cenu za 50 odsto, dok je razlika između prosečne spot cene i sporazumnih cena u prva tri meseca 2011. opala na osam odsto”, rekao je Miler.

Prosečna “Gaspromova” izvozna cena u prvom kvartalu ove godine iznosila je 346 dolara za 1.000 kubika, dok je spot cena u istom periodu dostizala 400 dolara i više.

Prošle sedmice je zamenik predsednika uprave “Gasproma” Valerij Golubjov rekao da praksa vezivanja dugoročnih sporazuma o isporukama gasa za spot cene iščezava zbog jačanja spot cene.

Akcije “Gasproma” su juče ojačale iznad dvoipogodišnjeg maksimuma nakon što je ruski dnevnik “Vedomosti” objavio da bi taj koncern mogao ove godine izvesti u EU rekordnu količinu gasa , pozivajući se na prognozu ruskog ministartva ekonomije.

Vrednost akcija “Gasproma” je povećana 1,2 odsto, na 246,05 rubalja (8,75 dolara), što je bila najviša dnevna cena od septembra 2008, preneo je Blumberg.

“Gasprom” bi ove godine mogao da izveze u EU gasa za 80 milijardi dolara, objavile su “Vedomosti”. Ruski gasni monopol odlaže ponudu za kupovinu udela italijanske kompanije “Eni” u najvećoj češkoj rafineriji, jer se koncentriše na projekat izgradnje gasovoda “Južni tok”, objavio je češki list E15, ne navodeći izvor.

Akcionari rafinerije “Česka rafinerska” su prošlog meseca informisani da je italijanski “Eni” u pregovorima o prodaji svojih blizu 33 odsto udela ruskom “Gaspromu”, podsetio je Rojters.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!