Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

U Kini otkriveno veliko nalazište metala retke zemlje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na istoku Kine otkriveno je veliko nalazište skandijuma, metala retke zemlje, koji se primenjuje u visokotehnološkoj proizvodnji, objavili su danas lokalni listovi.

Rezerve od preko 70 tona skandijuma, jednog od 17 metala retke zemlje, otkrivene su u provinciji Džeđang posle višegodišnjeg istraživanja. Kako je rekao Jan Sjaočun, vodeći inženjer grupe za geološka istraživanja, po prvi put je na teritoriji regije otkriveno tako veliko prirodno skladište skandijuma.

Pored tog metala, nalazište, čija se precizna lokacija ne otkriva, bogato je srebrom, (800 tona), olovom, cinkom i kadmijumum.

Ukupnu vrednost otkrivenih metala eksperti procenjuju na više od 10,6 milijardi dolara, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Na Kinu otpada trećina svetskih rezervi i više od 90 odsto svetskog tržišta metala retke zemlje, dragocene sirovine za sekotr visoke tehnologije, posebno u proizvodnji savremene telekomunikacijske opreme i hibridnih automobila.

Vlada Kine je krajem 90-ih godina prošlog veka pokrenula plansko smanjenje izvoza metala ove grupe, pozivajući se na brzo iscrpljivanje rezervi i ekološke razloge.

Krajem prošle godine je objavljeno da će se u prvoj fazi raspodele izvoznih kvota za retke zemlje ukupan obim smanjiti za 11,4 odsto. Kako je objavilo kinesko ministarstvo finansija 31 kineska kompanija je dobila dozvolu za izvoz 14.446 tona isrovina u 2011. godini.

U cilju zaštite nacionalih rezervi retkih metala Kina od 1. aprila povećava porez za eksploataciju retkih metala deset puta.Predstavnici tog sektora priznaju da će povećanje poreske stope značajno poskupeti proizvodnju.

Prema postojećim podacima, aktuelna prosečna cena tone te sirovine od oko 44.361 dolara, dva puta je veća nego prošle godine.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!