Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSarkozi u Japanu:...

Sarkozi u Japanu: Utvrditi standard nuklearne bezbednosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Francuski predsednik Nikola Sarkozi doputovao je danas u Japan kao prvi inostrani lider koji posećuje ovu zemlju pogođenu 11. marta katastrofalnim zemljotresom i cunamijem koji su izazvali nuklearnu krizu.

“Pozivamo nezavisne vlasti zemalja članica G20 da se okupe, po mogućstvu u Parizu, i utvrde međunarodni standard nuklearne bezbednosti”, rekao je Sarkozi u govoru održanom u francuskoj ambasadi u Tokiju.

“Potpuno je nenormalno da takav međunarodni standard već sada ne postoji”, istakao je Sarkozi i preporučio da sastanak bude održan već početkom maja, prenosi AFP.

Sarkozi je došao u Japan da pokaže “solidarnost” sa narodom Japana i treba da se sretne sa premijerom Naoto Kanom sa kojim će razgovarati o nuklearnoj krizi.

Sarkozi će, kako prenosi Kjodo, ponuditi veću ekspertsku pomoć Francuske koja 80 odsto električne energije dobija iz nuklearnih centrala.

Kan i Sarkozi će održati zajedničku konferenciju za štampu odmah posle sastanka u premijerovim kancelarijama, navode japanski zvaničnici.

Sarkozi je doputovao u kratku posetu Tokiju nakon što je juče u svojstvu predsedavajućeg G20 otvorio seminar o svetskoj monetarnoj reformi u Nanđingu, u Kini.

Kan: Fukušima mora biti zatvorena

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je danas da čitav havarisani nuklearni kompleks Fukušima-Daići, koji je izazvao najveću atomsku katastrofu u svetu posle Černobila 1986. godine, mora biti zatvoren.
On je istakao da će zbog aktuelne nuklearne krize, preispitati planove o izgradnji najmanje 14 novih reaktora u Japanu do 2030. godine, preneo je AFP.

U skladu sa energetskim planom, koji je vlada usvojila u junu 2010, nuklearna energija srednjoročno i dugoročno treba da bude glavni izvor energije u Japanu.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!