Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeTurska dobija projektnu...

Turska dobija projektnu dokumentaciju za “Južni tok”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

“Gasprom” je u obavezi da Turskoj dostavi projektnu dokumentaciju gasovoda “Južni tok” posle čega će Ankara dati dozvolu za polaganje cevi u turskim teritorijalnim vodama, izjavio je potpredsednik ruskog holdinga Valerij Golubjev .

“Sada smo u fazi zakonske procedure za dokumentaciju i ekspertize”, izjavio je potpredsednik Golubjev novinarima tokom trajanja foruma “Energetika Rusije u 21. veku”.

Golubjev nije precizirao rok kada će se dokumentacija predati Turskoj, ali je istakao da se posle toga može očekivati dozvola za početak izgradnje.

Ranije se očekivalo da će Turska odobriti polaganje gasovoda u svojim teritorijalnim vodama do 31. oktobra 2010, ali Rusija još uvek od turskih partnera nije dobila neophodne dozvole.

Ruski ambasador u Ankari Vladimir Ivanovski je kazao da turski zvaničnici imaju dodatna pitanja posle pripreme studije izvodljivosti podvodne deonice gasvoda.

Ministar energetike Sergej Šmatko je u martu izjavljivao da odugovlačenje Turske sa dozvolama za izgradnju gasovoda “Južni tok” u svojim teritorijalnim vodama Crnog mora neće uticati na rokove realizacije projekta.

Izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler je sa svoje strane isticao da se projekat realizuje strogo po grafikonu radova, i da će prva linija gasovoda biti puštena u rad u decemberu 2015.

“Južni tok” je zajednički projekat ruskog “Gasproma” i italijanske energetske kompanije “Eni” u cilju diversifikacije izvoznih ruta ruskog gasa.

Planirano je da se podvodna deonica gasvoda duga oko 900 kilometara postavi po dnu Crnog mora u teritorijalnim vodama Turske od kompresorske stanice “Ruskaja” na ruskoj obali do obale Bugarske.

Srbija je jedna od zemalja koje su uključene u projekat.
Kapacitet podvodne deonice “Južnog toka” planiran je na 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!