Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeStruja za domaćinstva...

Struja za domaćinstva skuplja 10,3 odsto

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Struja za domaćinstva u Srbiji od 1. aprila biće skuplja za 10,3 odsto, kada se uračuna popust od 11,89 odsto za domaćinstva koja troše do 350 kilovat-sati – saopštila je juče Elektroprivreda Srbije. U toj kompaniji ističu da je Upravni odbor juče odobrio novi cenovnik koji će se primenjivati od 1. aprila i uvažio preporuke Vlade Srbije da budu zaštićena ugrožena domaćinstva. Od poskupljenja će biti izuzeto oko 1,5 miliona domaćinstava koja mesečno troše do 350 kilovat-sati, što će umanjiti prihode tog preduzeća za 40 miliona evra.
– Novim poskupljenjem struje pokrivena je inflacija od marta prošle do marta ove godine. Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji je ispod 400 kilovat-sati, pa se očekuje da će novi popust podstaći racionalnu potrošnju struje. Novi popust će važiti samo za mesec u kome se potroši do 350 kilovat-sati, što znači da, ako jedno domaćinstvo u jednom mesecu potroši 370, a u drugom 350 kilovat-sati, popust od 11,89 odsto važi samo u mesecu u kome je potrošeno 350 kilovat-časova – navodi se u saopštenju.
Da bi nekome bio uračunat taj popust potrebno je da, osim što troši manje od 350 kilovat-sati mesečno, ne duguje za električnu energiju i da račune plaća u roku dospeća. Ta domaćinstva će, pored popusta od 11,89 odsto, imati pravo i na popust od pet odsto, na ime redovnog plaćanja računa, što znači da će ukupan popust za redovne platiše za potrošnju do 350 kilovat-sati biti 16,89 odsto.
Korisnici prava na materijalno obezbeđenje moći će da ostvare tri popusta, 35 odsto na ime svog socijalnog statusa, novih 11,89 odsto i pet odsto na ime redovnog plaćanja struje, što će biti ukupan popust od 52 odsto. Novouvedeni popust će, kako je najavljeno, važiti dok nadležni državni organi ne urade Nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošača, koji će biti i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i sa Direktivama EU o rešavanju pitanja energetskog siromaštva. U EPS-u ističu da će i nakon poskupljena struje kilovat-sat u Srbiji biti najjeftiniji u regionu. Navedno je da će od 1. aprila prosečna cena kilovat-sata, kad se uračuna porez na dodatu vrednost , koja sada iznosi 5,96 dinara, biti 6,83 dinara, odnosno da će sa 5,98 evrocenti biti uvećana na 6,62 evrocenta. Za domaćinstva kilovat-sat će u proseku koštati 6,54 dinara, odnosno 6,33 evrocenta, a za industriju 4,85 dinara ili 5,73 evrocenta.

Nema popusta za vikendice

Novi popust ne odnosi se na potrošnju u stanovima i kućama koje se koriste za odmor. Podatke o tim objektima u kojima su merna mesta na kojima se beleži potrošnja ispod 350 kilovat-sati mesečno, distribucijama će dostavljati Ministarstvo finansija – Poreska uprava i lokalne samouprave.

Izvor Elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!