Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Novi elektroenergetski pogon...

Srbija:Novi elektroenergetski pogon u Srbiji nakon 25 godina

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posle gotovo 25 godina u Srbiji će biti izgrađen jedan novi proizvodni elektroenergetski pogon. Reč je o trećem bloku u Termoelektrani Kostolac koji će obezbediti potpunu stabilnost u snabdevanju Srbije strujom. Tim povodom je u Vladi Srbije održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o svim pitanjima vezanim za taj projekat, čija bi realizacija trebalo da startuje početkom 2014. godine.

Sporazumni ugovor koji su potpisali direktor PD TE-KO Kostolac Dragan Jovanović, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i predsednik i izvršni direktor korporacije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u Pekingu Džang Čun odnosi se na izgradnju novog bloka B3, snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Potpisivanju ugovora za drugu fazu, paket projekta ukupne vrednosti od 715,6 miliona evra, prisustvovali su i Aleksandar Antić, državni koordinator za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Povodom tog značajnog događaja za elektroenergetski sektor Srbije održana je i konferencija za novinare u konferencijskoj sali PD TE-KO Kostolac posvećena početku realizacije druge faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa NR Kinom, na kojoj je govorio direktor Dragan Jovanović zajedno sa članovima vodećeg stručnog tima. Jovanović je ukazao na jedan, veoma zanimljiv podatak. Reč je o tome da je PD TE-KO Kostolac konsolidovalo proizvodnju i povećalo elemente proizvodnje za gotovo 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je siguran pokazatelj da je Kostolac atraktivna energetska lokacija za ulaganja. Potpisivanje ugovora je, zapravo, kruna troipogodišnjeg rada na stvaranju uslova za početak realizovanja projekta, ali i velika obaveza.

Na početku prezentacije prisutnima se obratila savetnica projektovanja Olivera Matić, koja je obrazložila složenost i težinu samog projekta pogotovo kada je reč o ekonomskom i komercijalnom delu. Ona je istakla da je ugovor zaključen na iznos od 715, 6 miliona dolara, da obuhvata deo koji se odnosi na blok u vrednosti od 618 miliona, od čega je pet miliona rezervna suma za nepredviđene radove, dok je 97,6 miliona izdvojeno za proširenje rudnika. Savetnica Matić je ukazala i na to da je zahvaljujući fiksnoj sumi, koja je utvrđena 2010. godine, i koja se, uprkos inflaciji, nije menjala, ostvarena ušteda od gotovo 100 miliona dolara.

Član pregovaračkog tima i koordinator prve faze Paket projekta, Nebojša Mišić, govorio je o pređašnjim studijama u kojima je predviđeno da postoje uslovi za izgradnju bloka B3. U pitanju je blok sa određenim parametrima i najmodernijim projektnim rešenjima, a kao takav biće prvi izgrađeni u Srbiji. „Najvažnije u celoj priči jeste to što bi blok trebalo da bude pušten u pogon 2019. godine. Mi smo se potrudili, a kineski partneri su prihvatili da se sve direktive, propisi i zakoni u zemlji primene već prilikom ugovaranja posla i na taj način budu raspoloživi“, rekao je Mišić. Svoj doprinos kao članovi stručnog tima dali su i Ljiljana Stojanović, direktorka Direkcije za kadrovske, pravne i opšte poslove, Zlatko Zakošek, član pregovaračkog tima, i Miroslav Ivković, pomoćnik direktora za investicije u rudarstvu.

Vladimir Vila, presednik Gradske opštine Kostolac, izrazio je zahvalnost direktoru Draganu Jovanoviću i poslovodstvu na dosadašnjem uspehu u realizovanju pomenutog projekta, kao i promociji Kostolca kao grada sa boljim pogledom u budućnost i većim šansama za snižavanje visoke stope nezaposlenosti.

Inače, ugovor je sklopljen u okviru sporazuma Kine i Srbije o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Predlogom državnog budžeta Srbije za 2014. godinu predviđeno je davanje garancije za kredit kineske Eksim banke od 608,3 miliona evra namenjen realizaciji druge faze projekta modernizacije Termoelektrane Kostolac. Povodom potpisivanja tog važnog dokumenta Zorana Mihajlović, ministarka energetike razvoja i zaštite životne sredine, istakla je da će nova termoelektrana omogućiti energetsku stabilnost Srbije i da će, kada bude završena, zajedno sa postojećim termo-blokovima B1 i B2 u Kostolcu davati oko 20 odsto potrebnih količina struje. „Ovaj projekat je velika šansa za EPS, ali i za domaću građevinsku industriju i mašingradnju i tu priliku treba iskoristiti. Do prvog kvartala sledeće godine trebalo bi da bude više informacija o tome da li će se u saradnji sa Kinom realizovati još neki novi projekti“, naglasila je Zorana Mihajlović.

Aleksandar Antić, ministar saobraćaja i državni koordinator za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, rekao je da je Srbija od 10 milijardi dolara novca iz kineskih fondova namenjenih investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi iskoristila oko jednu milijardu i to za projekat u Kostolcu i za gradnju auto-puta Beograd – Čačak. „Kina novcem iz tih fondova pruža veliku šansu za razvoj zemalja regiona, a na nama je da nađemo odgovarajuće modalitete te saradnje, vodeći pritom računa da ne pređemo crvenu liniju zaduživanja zemlje“, istakao je Antić.

Prema oceni Aleksandra Obradovića, vršioca dužnosti generalnog direktora EPS-a, projekat modernizacije druge faze Kostolca biće realizovan pod veoma dobrim uslovima i uz povoljan kineski kredit. „Projekat je veoma značajan za EPS između ostalog i zato što će doprineti profitabilnosti i konkurentnosti kompanije“, zaključio je Obradović.

Džang Čun, direktor CMEC-a, napomenuo je da novo postrojenje neće imati negativan uticaj na životnu sredinu, a emisija gasova je u skladu sa evropskim standardima za 2018. godinu. „Osim iz Kine oprema za termoelektranu biće kupljena iz evropskih zemalja, kao što je Nemačka. Na realizaciji posla u velikoj meri biće angažovana radna snaga iz Srbije, što je prilika za ekonomski oporavak zemlje“, naglasio je Džang.

Izvor Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!