Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Janez Kopač-BiH baca...

Bosna:Janez Kopač-BiH baca stotine miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Neusvajanjem državne energetske strategije BiH rizikuje da izgubi stotine miliona evra, upozorava Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ).

Kopač ističe da je BiH, kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, prva zemlja koja je već kažnjena zbog neprovođenja preuzetih obaveza. Ta sankcija zasad je samo osuda Ministarkog vijeća ove zajednice, koja je „predsoblje“ za članstvo država u EU. No, mnogo teže kazne BiH tek čekaju ukoliko do juna 2014. godine ne bude imala zakon o gasu na nivou države.

Kopač je juče u bh. parlamentu predstavio Izvještaj Energetske zajednice za BiH za 2013. godinu, koji je negativan, kao i nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije o napretku države ka članstvu u EU.

U kojim oblastima je BiH najviše zakazala?
KOPAČ: Na području sprovođenja direktiva o gasu stanje je najlošije. Tu BiH nije poštovala pravila kao država. Jeste da je RS sprovela dosta stvari iz direktiva, neke ne može sprovesti jer ih treba organizovati na nivou države. Govorim o zakonu o gasu na nivou države, koji još nije donesen. Zbog toga je Ministarsko vijeće EZ ove godine donijelo odluku kojom je osudilo BiH zbog kršenja članova Ugovora o osnivanju EZ i iduće godine krajem septembra ponovo raspravlja o tome. Ako do juna 2014. godine ne bude usvojen zakon o gasu na nivou BiH, Ministarsko vijeće EZ će raspravljati o dodatnim sankcijama za BiH.

Kakve su sankcije moguće?
KOPAČ:  Ne bih želio da spekulišem, a sigurno je prva sankcija u vezi s pristupom evropskim sredstvima i to ne samo IPA novcu. Da ne bi izgubila IPA novac, BiH bi već sada trebalo nešto da napravi: da dostavi u Brisel državnu energetsku strategiju, koja može biti vrlo kratka – dvije, tri stranice. Rok za usvajanje te strategije je prošao, ali imate još nekoliko nedjelja. Inače će BiH zakasniti na voz za IPA sredstva za period 2014 – 2020. godina, što je 100 miliona evra godišnje koje će BiH baciti kroz prozor. Ako je BiH tako bogata država da može bacati tolike pare, onda je to za nju prava odluka.

Rekli ste da je RS ispoštovala dio obaveze iz direktiva o gasu, kakvo je stanje u FBiH?
KOPAČ:  Federacija BiH, zasad, uopšte ne poštuje obaveze iz tih direktiva. Već dugo je u raspravi Nacrt zakona o gasu, ali dok ne bude usvojen, ne vjerujem da ima napretka. Legislativa na nivou FBiH nije poželjna i ni tu ne odgovara svima da budu usvojena transparentna pravila o funkcionisanju kompanija koje snabdijevaju gasom. Treba odvojiti operatera prenosnog sistema i prikazivati šta je infrastrukturna djelatnost i šta su čiji prihodi. Ovakva netransparetna  situacija u FBiH dobrodošla je onima koji sada od nje dobro žive.

Da li nepostojanje zakona o gasu na nivou BiH može biti smetnja za priključenje RS, odnosno BiH, na gasovod „Južni tok“, čija je izgradnja kroz Srbiju ozvaničena prije tri dana?
KOPAČ:  Nije moguće priključiti se na taj gasovod, jer sad nemate regulatora na nivou države koji uvijek mora serifikovati kompaniju koja vrši prijenos. Taj državni sertifikat neophodan je kompaniji da bi taj gasovod stavila u funkciju na području BiH. Može ga graditi, ali ga ne može bez sertifikata staviti u funkciju.

Poštuje li BiH obaveze iz direktiva EU o električnoj energiji?
KOPAČ: Tu je BiH dosta napredovala. Ispunjeno je oko 70 odsto uslova u smislu preuzimanja pravne stečevine EU o energetici, ali je veliki problem blokada rada „Elektroprenosa BiH“, koja sada već ugrožava stabilnost snabdijevanja ne samo BiH, nego i regiona. Problem s BiH je što je i u oblasti električne energije loša implementacija preuzetog zakonodavstva.

Koji su još prioriteti iz oblasti električne energije?
KOPAČ: To je organizacija tržišta električne energije za preduzeća. Zakonsku pretpostavku imate i teoretski svaka firma može birati snabdjevača, ali na nivou podzakonskih propisa još mnoge stvari fale. Do sada je mostarski „Aluminij“ jedini potrošač koji je promijenio svog dobavljača i to ukazuje na tešku mogućnost promjene snabdjevača.

Obaveza iz Ugovora o EZ je i osiguranje stabilnog snabdijevanja energentima vlastitog tržišta. Kakvo je stanje u BiH, posebno sa gasom i električnom energijom?
KOPAČ:   Sigurnost zavisi od mnogih stvari, od toga plaća li se dobavaljača, što je slučaj s gasom, gdje ne pomaže ni najbolji poredak ako nemate novca. Ta sigurnost zavisi i od pravnog okvira. Sigurnost snabdijevanja mora biti i pravno zaštićena i državni organi moraju imati nadležnosti da reaguju u slučaju poremećaja. Za to je neophodno usaglasiti odgovarajuće zakone i tu još fali nekoliko stvari, prije svega kriterijumi i definicija u kojim slučajevima je ugrožena stabilnost snabdijevanja pa i planovi reagovanja u slučaju nesigurnosti snabdijevanja.
Što se tiče električne energije, BiH je izvoznik i dobro je povezana sa susjednim zemljama. Ako bi i došlo do bitnog smanjenja proizvodnje, sigurnost snabdijevanja ne bi bila poremećena. Kod gasa potpuno zavisite od uvoza i to iz jednog izvora. EU je donijela regulativu po kojoj svaka zemlja mora imati sistem snabdijevanja i iz rezervnog izvora. Tu je dobar plan povezivanja Zenice sa gasovodnim sistemom Hrvatske, ali je RS, nažalost, protiv izgradnje tog gasovoda.

Jesu li u BiH potencijalni ulagači u energetski sektor pravno zaštićeni, što je takođe obaveza BiH iz Ugovora o energetskoj zajednici?
KOPAČ:  U tome ne vidim problem BiH, ali je problem da ti ulagači neće doći ako ne funkcionišu tržišna pravila. Kad govorimo o potencijalima srednje Drine tu se spominje italijanski ulagač, koji je, možda, zainteresovan za sertifikate za obnovljive izvore energije koje bi statistički mogli „prenijeti“ u Italiju, ali fali državni organ u BiH koji bi izdavao te sertifikate. Bez toga nema ni tog biznisa.

Izvor Energetikars

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!