Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Nastavak liberalizacije tržišta...

Srbija:Nastavak liberalizacije tržišta struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nastavljeno otvaranje tržišta električne energije. Na tržištu 3.200 kompanija koje će same birati snabdevača strujom. Iz EPS-a poručuju da su već napravili ugovore s velikim brojem firmi i zadržali neke od najvećih klijenata.

Otvaranje tržišta električne energije u Srbiji je nastavljeno izlaskom na tržište 3.200 kompanija koje će same birati snadbevača strujom.

To znači da će se na otvorenom tržištu obaviti kupoprodaja četvrtine ukupno proizvedene struje u Srbiji.

Kupci priključeni na mrežu na srednjem naponu (od 35 do 10 kilovolti) neće više imati pravo na snabdevanje po regulisanim cenama i moraće da sklope ugovore sa izabranim snabdevačem.

Liberalizacija je počela 1. januara 2013. izlaskom na tržište kupaca na visokom naponu (110 kilovolti), a biće okončana 1. januara 2015. godine kada će svi kupci imati pravo da biraju snabdevača.

Procene su da će za potrošače na srednjem naponu od 1. januara struja poskupeti oko 20 odsto, a da bi tek od 2015. godine na tržištu mogla da zavlada prava konkurencija koja će doneti i niže cene, što je sada slučaj u Hrvatskoj.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović kaže da je EPS već napravio ugovore s velikim brojem firmi koje izlaze na tržište i zadržao neke od najvećih klijenata kao što je Naftna industrija Srbije.

Sve detalje vezane za potisane ugovore iznećemo polovinom januara, rekao je Obradović.

Podsetio je da je Vlada Srbije donela uredbu kojoj je otvorila prostor Agenciji za energetiku da u saradnji sa EPS-om omogući jednistvenu cenu mrežarine za kupce na otvorenomo tržištu od 2014. godine.

V. d. generalnog direktora EPS-a je podsetio i da ta kompanija od 1. januara 2013. godine više nije monopolista i da je pokazala i dokazala da ume pod teškim okolnostima da zadrži 97 odsto tržišta i ostvari dodatni prihod od 2,5 milijardi dinara.

“Zakon je postavio rokove i otvaranje tržišta će se sprovesti bez obzira na to da li je EPS spreman”, istakao je Obradović.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je bitno da EPS počne drugačije da se ponaša i da shvati da više nije monopolista, već kompanija koja mora da brineo kupcima.

“U 2014. godini otvara se tržište na srednjem naponu, to je 3.200 kupaca. Iskreno se nadam da EPS neće izgubiti ni pet odsto od tog broja kupaca. EPS mora da tokom 2014. radi isključivo na svom odnosu prema kupcima jer će svi potrošači u Srbiji od 2015. godine moći da biraju isporučioca struje”, rekla je Mihajlovićeva.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!