Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Od sutra nova...

Srbija:Od sutra nova faza liberalizacije tržišta struje u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Srbiji od sutra počinje nova faza liberalizacije tržišta električne energije, za oko 3.200 potrošača na srednjem naponu, koja će im, kako se očekuje, doneti nešto više cene, ali i sigurnije snabdevanje strujom.

Liberalizacije tržišta struje u Srbiji je počela 2013. godine, kada su, prvo, na slobodno tržište izašli veliki potrošači na visokom naponu, od 2014. se otvara tržište za potrošače na srednjem naponu, a od 2015. godine i za građane, ukoliko to žele i ako se ne opredele za snabdevanje po regulisanim cenama, na šta će i posle toga imati pravo. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je ocenila da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme za otvaranje tržišta struje i ponovila da odlaganja liberalizacije neće biti.

Ona je poručila svima, pa i budžetskim korisnicima, za koje taj proces može da traje duže, zbog toga što moraju da ispoštuju postupak javnih nabavki, da se pozabave zaključivanjem ugovora o snabdevanju električnom energijom, jer, kako je rekla, opraštanja neće biti.

– Mi smo navikli godinama, da nam se stalno nešto oprašta. To je prosto nemoguće, jer bi sistem potpuno pao, ukoliko bismo mi sad rekli, nema liberalizacije mesec dana, jer to nekom ne odgovara – rekla je Mihajlović i dodala da, ukoliko čak i budžetski korisnici ne budu napravili ugovore sa svojim isporučiocem struje, ostaće bez električne energije.

Ona je poručila i EPS-u da sve svoje resurse usmeri ka potrošačima, ubrza reforme unutar kompanije i uspostavi dobar korporativni sistem, koji ne treba da obuhvati samo centralizaciju javnih nabavki, već i racionalizaciju troškova i povećanje efikasnosti svih privrednih društava u sastavu EPS-a. Govoreći o ceni struje za potrošače na slobodnom tržštu, u koje ne spadaju građani, Mihajlović je rekla da tu cenu ne određuje Ministarstvo energetike, već postoji određena metodologija za njeno određivanje i cena će zavisiti od ugovora koji sklope snabdevači sa svojim kupcima. Ona je najavila i da će od početka 2014. godine u Srbiji postojati jedinstvena mrežarina za sve kupce, bez obzira kod kog distributera se snabdevaju električnom energijom.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da je EPS spreman za novu fazu liberalizacije tržišta koja stupa na snagu 1. januara 2014. i dodao da očekuje da će EPS zadržati dominantnu poziciju na srednjem naponu, kao što je to uspeo i na visokom, gde je zadržao 97 odsto tržišta.

– Veoma smo uspešni, ključne klijente zadržavamo, potpisujemo sa njima ugovore – rekao je Obradović i naglasio da je EPS uspeo da povrati na srednjem naponu jedinog potrošača, koga je bio izgubio na visokom naponu – kompeniju Mešer.

EPS je već sklopio ugovore sa najvećim klijentima na srednjem naponu, među kojima je i NIS, a potpisivanje ugovora je počelo od septembra, kazao je on i dodao da će EPS prve zvaničnne informacije o sklopljenim ugovorima predstaviti sredinom januara.

– Dosta smo aktivni u saradnji sa vladom i raznim institucijama, objašnjavamo kupcima šta znači realizacija tržišta struje i za nas je tržišna utakmica odavno počela – poručio je Obradović.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti cena struje koju će EPS snabdevanje ponuditi potrošačima na liberalizovanom naponu, on je rekao da će cena biti tržišna, kao i da će zavisiti od broja kupaca, količine energije kuju kupac troši, garancija i boniteta potrošača i slično.

– Naša ponuda za električnu energiju će takođe biti jedinstvena za sve kupce iz iste kategorije, koji ostanu kod EPS-a, naravno u zavisnosti od potrošnje i od toga pod kojim uslovima potpišu ugovor – dodao je Obradović.

On je dodao da EPS i pod otežanim uslovima, pošto nije po planu sprovedena reorganizacija kompanije, uspeo da zadrži dominantnu ulogu na srpskom tržištu, a da je došlo do prave reorganizacije, EPS bi bio još efikasniji, istakavši da je zato cilj EPS-a da u 2014. izvrši reorganizuju i postane profitabilna kompanija.
Sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Petrović izjavio je Tanjugu da ne očekuje bilo kakve veće probleme zbog otvaranja tržišta električne energije na srednjem naponu jer je, po njegovim saznanjima, većina tih kupaca već sklopila ugovore o snabdevanju.

On je podsetio da na otvoreno trzište od sutra izlazi oko 3.200 potrošača sa približno 8.000 mernih mesta, a kroz upoznavanje i objašnjenje procedure prošlo oko 50 odsto njih. Jedan od problema koji se javlja je kod budžetskih korisnika, među kojima su razne državne i vladine institucije, bolnice, komunalna preduzeća, toplane, itd. koji moraju da ispoštuju procedure javnih nabavki, a koje nekada mogu da potraju i po nekoliko meseci, ukazao je Petrović i izrazio očekivanje da će resorno ministarstvo i vlada taj problem prevazići.

On je, međutim, dodao da ako neko ne uspe da na vreme sklopi ugovor o snabdevanju električnom energijom, odnosno do Nove godine, u sledećoj godini prelazi na rezervno snabdevanje, koje može trajati najviše 60 dana, ali je neuporedivo skuplje nego kada je reč o blagovremeno sklopljenim ugovorom sa snabdevačem.

– Iako na tržištu Srbije ima oko 70 licenciranih snabdevača električnom energijom, od kojih je njih oko 30 aktivno, “EPS snabdevanje” je, u ovom momentu, jedini pravi ponuđač koji može da da najpovoljniju ponudu potrošačima – ocenio je Petrović.

On je ocenio da je ova druga faza otvaranja tržišta električne energije, koja otpočinje od 1. januara 2014. godine, samo prvi korak u tom procesu, istakavši da očekuje da će prava liberalizacija trižšta električne energije zaživeti tek za godinu dana, kada se liberalizuje i tržište na niskom naponu, od 1. januara 2015. i kada se celokupan sistem uhoda.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!