Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Uskoro gradnja nove...

Srbija:Uskoro gradnja nove termoelektrane u Kostolcu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Termoelektrane i kopova Kostolac Dragan Jovanović izjavio je da je sa kineskim partnerima u toku formiranje radne grupe za planiranje gradnje nove teromoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i da će aktivnosti na realizaciji projekta početi ove godine.

Radna grupa će napraviti detaljan plan o realizacije posla i upravljanja projektom, rekao je Jovanović za RTS. Prema njegovim rečima, projekat je vredan 715 miliona dolara i kada bude završen kostolačke termoelektrane će podmirivati 20 odsto potreba Srbije za strujom.

Nova termoelektrana u Kostolcu gradiće se posle skoro četvrt veka.

“U toku su razgovori sa kineskim partnerima i neposredno posle Nove godine ćemo imati susret na najvišem nivou sa predstavnicima kompanije CMEK. To nije pitanje samo formiranja radne grupe nego i donošenja odluke o principima i o načinu upravljanja samim projektom”, naveo je Jovanović.

U taj projekat biće aktivno uključena cela Elektroprivreda Srbije i Ministarstvo energetike, rekao je on.

Jovanović je, govoreci o početku gradnje novog bloka izrazio očekivanje da će već ove godine početi proces projektovanja, izrade tehničke dokumentacije, a posle toga i radovi i proizvodnja opreme.

“Mi smo potpisali komercijalni ugovor i podneli smo aplikaciju za kredit kod EKSIM banke i ako se taj sporazum potpiše tokom prvog kvartala onda je realno da polovinom godine EPS uplati učešće. To je naša obaveza iz sopstvenih sredstava, i tek uplatom učešća ceo aranžman odnosno ugovor postaje efektivan i faktički kreće u realizaciju”, naveo je on.

Jovanović kaže da je za revitaliizaciju bloka B1, koji je deo aranžmana prve faze, oprema intenzivno u fazi proizvodnje.

“Mi 1. marta zaustavljamo taj blok i krećemo sa radovima. I tu gledamo da ne dođe ni do kakvog poremećaja, jer to je vezano sa energetskim bilansom zemlje i tu ne bi smeli da menjamo rokove. Sve ostalo je u toku pripremnih radova i nadam se da će i postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova do polovine 2014. početi sa radovima”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, taj posao je prilika za Kostolac i ceo braničevski okrug da angažuje kompletnu operativu na građevinskim radovima i elektro-mašinogradnji.

Jovanović je kazao da će to i u budućnosti biti dobra energetska lokacija sa rudnikom koji će proizvoditi od 11 do 12 miliona tona uglja godišnje za potrebe ovih blokova.

“Nadam se da će na ovom liberalizovanom tržištu Kostolac EPS-u i državi donositi značajan profit”, dodao je Jovanović.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!