Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Struje i...

Srbija: Struje i gasa ima dovoljno – da li će cene ostati iste

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srbija je spremna za zimu kada su u pitanju energenti. Struje i gasa ima dovoljno. Pod upitnikom ostaje hoće li cene ostati iste ili će ipak rasti. Iz MMF upozoravaju da će Srbiji biti potrebno povećanje cene struje u novembru, a stručnjaci ukazuju da će rast cena energenata zavisiti od toga da li vlada niskim cenama želi da kupuje socijani mir.

Srbija trenutno dobro stoji po pitanju struje i gasa, koji su ove godine znatno jeftiniji na berzi u odnosu na prethodnu. Tako struja danas na berzama košta oko 145 evra po megavat satu, a gas 33 evra. EPS trenutno dnevno kupuje od 500 do 1.000 gigavat sati po ceni manjoj od 100 evra po megavat satu. Od Nove godine do danas Srbija je na prodaji struje zaradila 86 miliona evra.

“U ovom trenutku naše akumulacije su na četiri odsto iznad plana, a deponije uglja su nam na maksimumu. Time se štedi primarna energija koja će se iskorisiti u zimskom periodu bilo za pokrivanje domaćih potreba bilo za prodaju kada cena bude veća”, kaže David Žarković, direktor sektora za trgovinu na slobodnom tržištu EPS-a.

Predsednik Srbije je pre nekoliko dana u Beču izjavio da Srbija u zalihama ima 588 miliona kubnih metara gasa, koji su uskladišteni u Banatskom dvoru, a od prošle godine i u mađarskim podzemnim skladištima. Takođe, sa Mađarskom je pre tri nedelje osnovano zajedničko preduzeće za trgovinu gasom.
“Uz redovan dotok gasa, ne bi trebalo biti problema tokom zime, bez obzira što se očekuje povećanje cena. Mislim da će kod nas biti minimalno ili ga uopšte neće ni biti”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija sa Rusijom ima ugovor o dugoročnom snbdevanju gasom. Stručnjaci napominju da dodatnu sigurnost uliva, Balkanski tok.

“Balkanski tok, koji je završen, ima veći kapacitet od onog što nama treba, tako da je i to jedna sigurnost ako se desi da nam treba više, može kroz njega da se provuče. Tako da mislim da se Srbija u ovom trenutku jako dobro pripremila za potropšnju gasa i da neće biti nikakvih problema sa snabdevanjem”, Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

Koliko je izvesno poskupljenje?
Procena svetskih analitičara je da je, ako zima bude jaka, rast cene prirodnog gasa i više nego izvestan. Kada je u pitanju cena struje, MMF upozorava da će Srbiji biti potrebno još jedno povećanje cena u novembru, a drugo početkom 2024. godine.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže da će cene energenata zavisiti od toga da li vlada niskim cenama želi da kupuje socijani mir.

“Doduše to sad rade i u zapadnoj Evropi, pa ne možemo da kažemo da je Srbija neki veliki izuzetak. Kada je u pitanju gas, on se uvozi više od 80 procenata i prodaje se jeftinije od te nabavne cene. Što se tiče prirodnog gasa mora se napraviti jedna realna računica koliko treba da košta gas i za domaćinstva i za privredu, ako će se nekom pomagati da se napravi sistem odakle će to biti finansirano. Tako da mi imamo Srbija gas koji će moći, ne samo da servisira plaćanje tog gasa koji prodaje dalje potrošačima, nego koji će imati finansijskog materijala da može da finansira gradnju gasnih skladišta, jer onda ne bismo morali da iznajmljujemo skladišta u Mađarskoj”, kaže ona i ukazuje i na to da bi EPS trebalo da posluje tržišno kako bi izvozili struju po višoj ceni.

Ističe da je porasla potrošnja gasa u Srbiji, ali i da privreda sve više koristi ovaj energent.

“Potrošnja je na nivou od tri milijarde kubnih metara na godišnjem nivou. Privreda troši sve više, a sa druge strane imamo gasifikaciju ne samo gradova i opština pogotovo na jugu Srbije, već imamo i akciju da se građani priključe na gasovod i počnu da troše gas za grejanje umesto električne energije i tu je nešto porasla potrošnja. na taj način se privlače i strani investitori kad im se kaže da imamo sigurno snabdevanje i gasom i električnom energijom”, kaže Putniković.

Govoreći o balkanskom interkonektoru ona ističe da bi gasovod trebalo da bude gotov do kraja godine.

“Ne znam koliko su Bugari uspeli da završe svoj deo i oni rade na tome. Treba da naprave kopču od Sofije prema grčkoj granici. Naravno treba da ima viška gasa u gasovodima koji u Grčku stižu – ili u Tapu ili da konačno proradi Aleksandropulis koji je u izgradnji. Tu se ne gradi pravi LNG terminal, već će neki brod biti pretvoren u kompresorsku stanicu što je dobro jer će brže biti završeno i onda će Srbija imati mogućnost da se snabdeva iz tog istočnog pravca. Ja bih pomenula da mi imamo i mogućnost snabdevanja i preko Horgoša, to je gasovod kojim smo nekad dobijali gas preko kojeg možemo da se povežemo na gasovodne sisteme u Austriji”, kaže Putniković ističući da ćemo u vanrednim situacijama ako slučano skladištene količine ne bude dovoljne imati mogućnost da nabavimo i dodatne, prenosi Euronews Srbija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...

Hrvatska: HEP pokrenuo novi blok u kombinovanoj gasnoj elektrani EL-TO Zagreb

HEP je pokrenuo novi blok u sklopu kogeneracionog postrojenja Elektrana-toplana Zagreb. Nova termo jedinica ima snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. Vrednost projekta je 140 miliona evra. Novi blok u sastavu Elektrane-toplane Zagreb...

Evropa: Tržišta energije i dalje ranjiva

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da energetska kriza još nije završena i da razlozi zbog kojih je uspostavljena nisu eliminisani. Navodi da je ključna preporuka Brisela o radu na poboljšanju prenosne mreže Evropa je spremno ušla u grejnu sezonu,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!