Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Priprema javnosti...

Srbija: Priprema javnosti za novo poskupljenje struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da je neophodno da struja poskupi pre nove godine, dok je pre nekoliko meseci rekla da se nada da do toga neće doći. Šta se promenilo?

Nada ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović da cena struje u Srbiji, koja je prema njenim rečima među tri najniže u Evropi, neće poskupeti, izgleda da se istopila.
“Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema”, rekla je Dubravka Đedović, a prenosi RTS.

Istakla je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečeg nepredviđenog, kako bi građani i privreda mogli da se osećaju sigurno.

Podseća da su cene struje i gasa bile na niskom novu decenijama i da je to neodrživo u toliko dugom roku.

“Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju da mogu da finansiraju investicione projekte”, rekla je ministarka.

“Nećemo da budemo budale”

Međutim, pre tri meseca predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće stvarati priliku drugim zemljama da privlače više investitora, zbog povoljnijih cena energenata, kao i da ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti potrebno sledeće poskupljenje struje koje je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom. .

“To vam sad kažem, pošto mi da budemo budale nećemo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Samita evropske političke zajednice u Kišinjevu početkom juna.

Od 1. novembra biće skuplji gas za 10 odsto. A od tog datume, prema dogovorenu sa MMF-om, trebalo bi da poskupi i struja.

U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju koji je objavljen početkom jula, od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a u maju 2024. godine uslediće nova poskupljenja sa istim procentima.

U izveštaju je navedeno da se Vlada Srbije saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

“Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika, a saglasne su da je za postizanje tih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.“

Prati se situacija

Ministarka je navela da je država mnogo pomogla energetskim preduzećima prošle godine i da nastavlja da prati situaciju.

“Zbog određenih obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om, moraćemo da pratimo i cene struje i gasa i da ih stabilizujemo, da ne ugrozimo ni privredu ni građane, da omogućimo energetskom sektoru i kompanijama da budu stabilne, da sprovedemo preko potrebne investicije u energetskom sektoru koje se procenjuju na 15 milijardi evra u narednih 10 do 12 godina”, rekla je Đedovićeva.

“Cilj nam je da imamo najnižu ili među najnižim cenama struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine kada su cene rasle i preko 100 odsto, 120 i 130 odsto kao u Severnoj Makedoniji i Rumuniji”, dodala je Đedovićeva.

Naglasila je da je država gledala da cene prošle godine rastu što je manje moguće. Podsetila je da su nadležni vredno radili i prošlog leta kada je bila kriza i da smo uspeli da prezimimo bez poteškoća, prenosi Vreme.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz predlaže poskupljenje gasa od 7,5%

Snabdevač gasom Bulgargaz predložio je višu veleprodajnu cenu prirodnog gasa za decembar 2023. godine. Kompanija je saopštila da bi cena za decembar trebalo da poraste za 7,5% u odnosu na cenu odobrenu za novembar (42 evra/MWh). Prvobitni predlog iz...

Bugarska: Proizvodnja električne energije dostigla 3,15 TWh u septembru

Proizvodnja električne energije u Bugarskoj u septembru 2023. smanjena je za 4% u odnosu na avgust, na 3.149 GWh, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku. U istom periodu potrošnja električne energije smanjena je za 11%, na 2.306 GWh. Potrošnja...

Severna Makedonija: TE-TO će koristiti gas uvezen iz Srbije i izvoziti struju nazad u Beograd

Severna Makedonija i Srbija pregovaraju o ugovoru za izvoz gasa u Severnu Makedoniju, kako bi kombinovana elektrana TE-TO u Skoplju mogla da nastavi sa radom. Na konferenciji za novinare, savetnik Vlade Republike Severne Makedonije za sektor energetike Viktor Andonov obavestio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!