Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Aleksandar Obradović,...

Srbija: Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“, Interes EPS-a na prvom mestu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sve promene koje sprovodimo dokaz su da EPS ispunjava postavljene zadatke osnivača – Vlade Srbije. Od firme koja je bila silos i u kojoj je svako gledao sistem iz žablje perspektive moramo da postanemo procesno vođena kompanija. Reorganizacija i postavljanje EPS-a na zdrave noge cilj je svakog zaposlenog u „Elektroprivredi Srbije“

U istoriji „Elektroprivrede Srbije“ ova godina ostaće zapisana kao ona u kojoj su započete korenite reforme i reorganizacija, kojom EPS treba da postane uspešna i profitabilna kompanija, nalik evropskoj konkurenciji. Svima nama je na prvom mestu interes celog EPS-a, a ne samo pojedinih delova sistema, kaže u razgovoru za naš list Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“.

Prvi čovek „Elektroprivrede Srbije“ ukazuje i da je 1. jul dan kada će biti završena prva faza korporativizacije EPS-a i kada se kreće u drugu fazu, koja donosi suštinske promene. Saglasno odlukama Nadzornog odbora JP EPS i uz saglasnost Vlade Srbije, od 1. jula sva dosadašnja privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije pripajaju se matičnom preduzeću JP EPS, dok se četiri privredna društva za distribuciju električne energije pripajaju „Elektrodistribuciji Beograd“ i postaju „EPS Distribucija“.
– Sve promene koje sprovodimo dokaz su da EPS ispunjava postavljene zadatke osnivača – Vlade Srbije. Najvažnija je promena filozofije rada. Ovo su najveće, istorijske promene u EPS-u jer su sve prethodne vlade pričale o potrebi reorganizacije EPS- a i o potrebi da se postavi novo, efikasnije i odgovornije upravljanje kompanijom, ali je samo ova vlada to i uradila – kaže Obradović. – Kada završimo prvu fazu korporativizacije, to nam daje kredibilitet da ćemo i u ostalim fazama ispuniti ciljeve predviđene reorganizacijom. Naš proces reorganizacije ide po planu. Ostaje još da se usvojimo Plan finansijske konsolidacije u saradnji sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Najvažnije je što imamo podršku ovih međunarodnih finansijskih institucija.

Šta tačno predviđa ta prva faza?

Prva faza završava se 1. jula i stvaraju se preduslovi za ostvarenje ušteda, odnosno preduslovi da se promene uslovi rada, da se ukinu nepotrebna direktorska mesta, da se praktično napravi nova organizaciona šema, da se naprave novi procesi. Ideja je da od 1. jula 2015. do 1. jula 2016. godine napravimo totalno nove procese. Ti novi procesi rezultiraće novom organizacionom šemom koja će posle važiti u akcionarskom društvu. Znači, bitno je da se prva faza razlikuje od druge. Suštinske promene nastaju od 1. jula 2015. do 1. jula 2016. godine, a obaveza svakog izvršnog direktora, a onda i svakog direktora sektora je da uredi procese po svojoj vertikali.

Šta sve podrazumevaju te promene?

Svaki sektor u JP EPS ima ulogu u celom sistemu „Elektroprivrede Srbije“ i sa „utegnutim“ sektorima u celom sistemu „Elektroprivrede Srbije“ imaćemo „utegnut“ i EPS. Izvršni direktori imaju obavezu da preuzmu potpunu odgovornost po svojim vertikalama. Više neće moći da se dešava da direktor zadužen za proizvodnju ili distribuciju ne zna šta se dešava u sistemu negde u Vranju ili Subotici. Suština je funkcionalnost, a ne to o kakvoj je organizacionoj sredini reč i o tome da li je neko ogranak ili privredno društvo. Kad se radi planiranje investicija u proizvodnom sektoru, cilj je da sektor zadužen za investicije koordiniše rad i „Đerdapa“ i TENT-a i ostalih proizvodnih ogranaka. Šta je bio problem u dosadašnjem funkcionisanju EPS-a? To što su postojale direkcije koje su bile čardak ni na nebu (bez ovog zareza,) ni na zemlji. One su nešto planirale, radile, a nisu imale ovlašćenja da na terenu iskoordiniraju poslove do kraja. Svako je radio za interese dela sistema, a ne za interes celokupnog EPS-a. Sada će biti fokus da svaki izvršni direktor u okviru svojih ovlašćenja uspostavi vertikalu do poslednjeg čoveka. Znači od vrha pa sve do pripravnika. Tako od firme koja je bila silos i u kojoj je svako gledao sistem iz žablje perspektive moramo da postanemo procesno vođena kompanija. Sektori treba da upravljaju procesima koji su na globalnom nivou jedinstveni. Interes EPS-a je na prvom mestu, a ne interes delića sistema „Elektroprivrede Srbije“ i za to su odgovorni svi. Zato je sada veliki pritisak na izvršnim direktorima i direktorima sektora, koji treba da objedine procese, koordinišu rad i vode računa o interesima EPS grupe.

Kako će izgledati pripajanje proizvodnih, sada privrednih društava u JP EPS, na koji način će se integrisati njihove celine?

Ne možemo (bez ovog se) 1. jula samo „skočiti“ iz jedne forme u drugu. To je proces koji sada pripremamo. Izabrano je mešovito rešenje. Današnja privredna društva biće ogranci koji će u prvoj fazi zadržati pojedine specifične funkcionalnosti koje ima zavisno društvo. Oni će i dalje imati svoje planiranje, svoje računovodstvo. Ne može to da se pogasi preko noći. Ne može 2. jula neko u matičnom JP EPS da preuzme sve njihove obaveze. Ali oni su deo sektora u matičnom preduzeću JP EPS i odgovaraju izvršnom direktoru za delatnost koju obavljaju. Zato će u prvom prelaznom periodu biti mešoviti pristup. Cilj je da sektori izgrade svoje vertikale, ali odgovornost direktora ogranka je i dalje za tu celinu i tu funkcionalnost. Pojedine oblasti već su izgrađene i 1. jula oni će imati vrlo malo izazova pred sobom. Od 1. jula EPS zaista postaje jedinstven sistem u kom će direktori ogranaka raditi prema uputstvima u interesu čitave kompanije.

Bilo je oštrih reagovanja iz Vojvodine povodom formiranja jedinstvenog Operatora distributivnog sistema. Ima li razloga za takve reakcije?

Sprovođenje reformi u „Elektroprivredi Srbije“ od samog početka prati niz saplitanja i opstrukcija, a sve zbog ugrožavanja ličnih, a često i stranačkih interesa. Nije tačno da dolazi do otimanja imovine „Elektrovojvodine“ i nije tačno da će doći do gašenja velikog broja radnih mesta u tom preduzeću. Sva imovina koja je bila u „Elektrovojvodini“ i dalje će biti na istom mestu i svi zaposleni (bez ovog zareza,) koji rade u tom preduzeću i dalje će raditi svoje poslove. Objedinjavanje preduzeća za distribuciju električne energije važno je zbog toga što je Srbija krenula u suštinske reforme, ali i da bi EPS postao efikasniji. Naša obaveza prema svim građanima Srbije je da nivo usluge bude isti na celoj teritoriji i zato je doneta dobra poslovna odluka da se pet distribucija pretvori u jednu veliku (bez ovog distribuciju) koja će se zvati „EPS Distribucija“. Važan aspekt promena u EPS-u je taj da politika mora da izađe iz EPS-a. Ne možemo više da imamo direktorske funkcije zbog političkih interesa.

U kojoj fazi je plan finansijske konsolidacije EPS-a?

Još se radi na tom dokumentu, koji će usvojiti Vlada Srbije i u tom planu će tačno biti navedeno koji su to finansijski parametri koje EPS mora da postigne i te zadatke ćemo dobiti najkasnije do 1. jula.

Predstavili ste plan reorganizacije, obišli ste sva PD, šta su vas zaposleni najčešće pitali?

Najviše ih je zanimalo kako će teći procesi, da li će zbog centralizacije pojedinih funkcija doći do otpuštanja. Odgovori su jasni: niko neće doći iz Beograda da radi posao umesto zaposlenih u Kraljevu ili Novom Sadu. I za sve promene biće konsultovani sindikati. Od sindikata očekujemo podršku, jer svi imamo isti cilj: da EPS bude što bolji, organizovaniji, da posluje što efikasnije i profitabilnije.

Izvor: Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!