Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion JIE: Nedeljne...

Region JIE: Nedeljne cene električne energije – od 69 do 125 evra/MWh

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U 29. sedmici, evropske cene električne energije su porasle kako je potražnja za električnom energijom porasla usled toplotnog talasa koji je pogodio jug kontinenta. Međutim, sve veće količine solarne energije u mreži pomogle su u jačanju snabdevanja električnom energijom i doprinele samo umerenom povećanju cena.

Ovi faktori, zajedno sa povećanjem cena CO2, pogodovali su da tržišne cene električne energije budu iznad cena iz prethodne nedelje na većini evropskih tržišta.

U regionu jugoistočne Evrope cena električne energije je porasla na svim tržištima. Najveći nedeljni skok cene zabeležile su Rumunija i Bugarska za 21%, odnosno 20%. Sledila je Mađarska koja je zabeležila skok cene struje od 14% u odnosu na prethodnu nedelju. Grčka je zabeležila umereno povećanje cene struje od 8%.

Nedeljne cene električne energije u regionu JIE kretale su se između 69 i 125 evra po MWh, pri čemu je veleprodajna cena električne energije bila najniža u Turskoj sa prosekom od 68,87 evra po MWh. Slede Hrvatska i Srbija, sa cenama struje od 105,17 evra po MWh i 108,46 evra po MWh. Grčka je bila najskuplja zemlja u Evropi sa 125,02 evra po MWh, a sledi Italija (116,31 evra po MWh).

Prosečne spot cene električne energije u Centralnoj Evropi pratile su trend rasta na svim tržištima tokom 29. nedelje. Sva veleprodajna tržišta električne energije u Centralnoj Evropi doživela su marginalni do umereni rast cena. Belgija je bila zemlja sa najnižom cenom struje od 78,39 evra po MWh, a odmah iza nje je Holandija koja je zabeležila cenu struje od 78,45 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EPCG nije razmatrala zahtev za poskupljenje struje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dosad nije razmatrala bilo koji vid povećanja cijene električne energije za narednu godinu, kazao je u emisiji "Link" Radija CG tehnički direktor kompanije Zoran Šljukić. Saopštio je i da će ova godina biti rekordna po proizvodnji...

Crna Gora: Elektroprivreda Republike Srpske novi član berze BELEN

MH Elektroprivreda Republike Srpske Matično preduzeće AD Trebinje (ERS), kompanija sa sjedištem u Trebinju, uspješno je završila proces registracije na berzanskom tržištu Crne Gore i time postala dvadesetdrugi učesnik na BELEN-ovim tržištima, od čega petnaesti van Crne Gore, saopšteno...

Evropa: Tržišta energije i dalje ranjiva

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da energetska kriza još nije završena i da razlozi zbog kojih je uspostavljena nisu eliminisani. Navodi da je ključna preporuka Brisela o radu na poboljšanju prenosne mreže Evropa je spremno ušla u grejnu sezonu,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!