Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike"Energoinvest" potražuje oko...

“Energoinvest” potražuje oko 11,5 miliona eura na Libijskom tržištu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Sarajevska firma “Energoinvest” u ovom trenutku potražuje oko 11,5 miliona evra na libijskom tržištu, 100 miliona KM planiranih poslova neće biti u mogućnosti da realizuje, a propalo je i 40 miliona KM koji su bili pred ugovaranjem.

Direktor “Energoinvesta” Džemail Vlahovljak rekao je novinarima, uoči sastanka kompanija iz BiH koje posluju na području Libije, da je ova firma morala da otpusti 70 radnika odmah nakon njihovog povratka u BiH.

“Još ne znamo koliki su gubici 17 firmi iz BiH koje su poslovale na tržištu Libije, ali je tačan podatak da je libijsko tržite za privrednike iz BiH vrijedno više od milijardu KM, jer je ukupno libijsko tržište vrijedno više od 200 milijardi evra godišnje, a učešće firmi iz BiH u njemu je oko 0,5 odsto”, rekao je Vlahovlja.

On je izrazio nadu da će se situacija u Libiji smiriti, da poslovi nisu definitivno izgubljeni, jer postoje međunarodne arbitraže i ugovorne klauzule, dodajući da treba sačekati to vrijeme, ali ga i preživjeti.

Direktor sarajevske “Hidrogradnje” Semin Mašić izjavio je da je ovo preduzeće proteklih dana bilo orijentisano isključivo na što bržu i sigurniju evakuaciju radnika, dodajući da je jutros avionom iz Istambula stigla još jedna grupa, čime je ova kompanija završila evakuaciju svojih radnika iz Libije.

On je dodao da ne može tačno da kaže koliki su gubici ove firme na libijskom tržištu, ali je naveo da je ova kompanija već 41 godinu u Libiji, gdje ima i određenu imovinu.

“Aktivnosti su stale na tom tržištu zbog poznatih okolnosti i 120 ljudi se vratilo u BiH i čekaju. Izgubili su na neki način svoje radno mjesto tamo, a ovdje im sve zavisi od toga da li će `Hidrogradnja` imati posla”, istakao je Mašić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević rekao je da je sada potreban zajednički nastup i saradnja svih aktera – privrednika, Komore i vlasti u BiH da bi se sanirali gubici firmi nastali nemirima u Libiji.
On je naveo da su predstavnici Komore i Unije privrednih komora Turske razgovarali o mogućnostima učešća firmi iz BiH, bilo kao suizvođača ili direktnih izvođača, u poslovima azijsko-pacifičke zone, kako bi se pokušao nadoknaditi gubitak tržišta i investicija u Libiji i nekim drugim područjima.

Na jučerašnjem sastanku, na kome su izneseni problemi firmi koje posluju na libijskom tržištu, inicirano je da se uputi dopis nadležnim institucijama u BiH da se pronađe prostor za angažovanje domaćih kompanija u aktuelnim i najavljanim projektima u gradnji puteva i energetskom sektoru, s ciljem “pokrivanja” gubitaka na libijskom tržištu.

Zaključeno je da se Privrednoj komori Libije uputi “prijateljski dopis” u kome će kompanije, putem Spoljnotrgovinske komore BiH, iskazati spremnost za nastavak saradnje i poslova.

Izvor Energetika.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!