Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSve traženije atomske...

Sve traženije atomske centrale manjih kapaciteta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

U svetskoj atomskoj energetici narednih godina sve više će biti traženi projekti atomskih centrala sa energetskim blokovima srednjim i malih kapaciteta. Na atomskom energetskom tržištu trenutno dominiraju centrale velikih kapaciteta. Ali takve centrale su vrlo skupe i nisu svima potrebne.

Ruski predlozi za atomske centrale malog i srednjeg kapaciteta skoro svi se baziraju na brodskim atomskih energetskim uređajima, javlja Glas Rusije.

Rusija je u tome nagomilala značajno iskustvo. Naravno, potrebna je dodatna dorada projekata.To se desilo i sa ledolomcem KLT-40.Posle dodatnog opremanja sistemima bezbednosti za civilno korišćenje, on se pretvorio u ploveću atomsku centralu Akademik Lomonosov.

Danas je to jedina u svetu realno postojeća ovakva centrala. Njen kapacitet iznosi 70 megavata. Vodenim putevima ona se može prebaciti u bilo koju tačku gde postoje obalski vodovi. Ploveća atomska centrala se može koristiti i kao stanica za prečišćavanje morske vode u vodu za piće.

U Rusiji je razrađen još jedan projekat energetskog reaktora kapaciteta 300 megavata. To je upravo najtraženiji komercijalni dijapazon. Suština projekta je u spoju tehnologija stacionarnih reaktora sa atomskih eneregetskim uređajima za ledolomce.

Po prognozama Međunarodne agencije za energetiku potražnja električne energije u svetu do 2030. godine povećaće se za 50 odsto u odnosu na aktualni nivo. Do tada će 10 do 25 zemalja pustiti u ekspluataciju svoje prve atomske centrale, između ostalog i centrale malog i srednjeg kapaciteta. Tako da će konkurencija na tržištu odgovarajućih projekata jačati. Osim Rusije i SAD na njemu će verovatno poželeti da budu prisutne i druge zemlje, zaključuje Glas Rusije.

Izvor Tanjug.rs 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!