Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePrva kazna zatvora...

Prva kazna zatvora za krađu struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Mladenovčanin koji je za svoje domaćinstvo neovlašćeno „nabavljao” struju tako što se nelegalno priključio na banderu, provešće zbog toga tri meseca u zatvoru.

Prema rečima Sandre Alagić, portparola Elektrodistribucije Beograd, ovakva presuda je presedan koji ohrabruje, jer su dosad počinioci ovakvog krivičnog dela prolazili samo sa novčanim kaznama.

Elektrodistribucija Beograd je od početka godine podnela 180 krivičnih prijava protiv onih koji se bez dozvole priključuju na elektrodistributivnu mrežu i prisvajaju struju. U prošloj godini takvih tužbi bilo je 689, a kradljivci su oštetili EDB za 157 miliona dinara.

“Zadovoljni smo kako uspevamo da naplatimo potraživanja posle sudskih sporova, jedini problem je što su sudovi zatrpani našim tužbama zbog krađa, ali i neplaćanja legalno dobijene struje. Pored 689 krivičnih prijava protiv kradljivaca struje, EDB je u toku 2010. tužio i 20.000 domaćinstava koja za utrošenu električnu energiju nisu platila 707 miliona dinara. Na isti način smo postupili i u slučaju 2.200 privrednika, koji su nam dužni 692 miliona dinara”, objasnila je Alagićeva.

Potrošači iz kategorije domaćinstava duguju EDB-u ukupno šest milijardi dinara, a polovinu te sume čine neplaćeni računi 12.000 korisnika, odnosno dva posto Beograđana. Vlasnici firmi i fabrika nagomilali su neplaćene račune u iznosu od osam milijardi dinara.

Čak polovina potrošača struje u prestonici ostvaruje popust od pet odsto, jer plaća račune do datuma naznačenog na priznanici.

Izvor B92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!