Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Akcize na gorivo moraju da se menjaju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ministarstvo finansija Srbije dobilo je juče odgovor Evropske komisije u kome se navodi da je izmenama Zakona o akcizama na naftne derivate prekršen Prelazni trgovinski sporazum između EU i Srbije, potvrđeno je u tom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da će Srbija uvažiti preporuke EK, ali još ne mogu da kažu na koji način će biti usklađene akcize na naftne derivate.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza povećane više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije. Izmene su stupile na snagu 1. januara 2011.

Uvođenjem dvojnih akciza, odmah su ukazali predstavnici Evropske komisije, narušena je konkurencija na tržištu naftnih derivata u Srbiji, pa je Ministarstvo finansija u januaru zatražilo zvanični stav EU o novinama u Zakonu o akcizama.

Naftna industrija Srbije saopštila je da je saglasna sa stavom predstavnika Vlade Srbije da se nađe rešenje koje neće biti na štetu uvoznika naftnih derivata, ali neće oštetiti ni tu kompaniju koja još nije u mogućnosti da proizvodi gorivo evro kvaliteta.

Od 1. januara akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara.

Akciza na evro premijum BMB 95 povećana je za 4,8 dinara, na 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel je uvećana je za 6,53 dinara i iznosi 37 dinara po litru.

Akciza na tečni naftni gas povećana je za 2,71 dinar po kilogramu, i to sa 15,24 na 17,95 dinara, a akciza na ostale derivate nafte na 53,34 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je najbliža rešenju da izjednači akcize na benzin i dizel gorivo, i uskladi ih sa rastom inflacije. U tom slučaju akcize na benzin, koje su prošle godine bile 44,7 dinara po litru, sada bi iznosile 49,3 dinara, a akciza na dizel bila bi povećana sa 30,47 na 33,6 dinara.

Izvor Glas-javnosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!