Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Profit NIS-a 9,8 milijardi dinara u prvom kvartalu 2011.

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Na rast neto dobiti uticali su povećanje efikasnosti poslovanja, rast proizvodnje domaće nafte i gasa i pozitivne kursne razlike od 4,6 milijardi dinara, navodi se u kvartalnom izveštaju o poslovanju NIS-a.

Prihod od prodaje u prva tri meseca ove godine porastao je za 34 odsto, na 36,7 milijardi dinara.

Zarada NIS-a pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u prvom kvartalu 2011. bila je 7,8 milijardi dinara, što je za 144 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako su naveli u NIS-u, taj podatak govori o povećanju efikasnosti poslovanja, a rast EBITDA ostvaren je zahvljajući rastu proizvodnje domaće nafte i gasa.

NIS je u prva tri meseca ove godine proizveo 246.000 tona domaće nafte i gasa, što je za 27 odsto više nego u istom periodu 2010. godine.

Prerada nafte u prvom tromesečju ove godine smanjenja je za 24 odsto, na 513.000 tona, a tom padu doprineo je i prestanak rada Rafinerije nafte u Pančevu zbog remonta od 5. marta do 8. aprila.

Ukupan promet naftih derivata bio je za sedam odsto manji nego u prva tri meseca 2010. godine i iznosio je 515.000 tona, a rezultat je smanjenja tražnje za gorivima na srpskom tržištu i povećanje konkurencije zbog otvaranja tržišta.

U prvom tromesečju ove godine NIS je realizovao investicije od 2,32 milijarde dinara, a najveći deo uložen je u modernizaciju pančevačke rafinerije, nalazišta u Angoli i rekonstrukciju i otvaranje novih benzinskih stanica.

Ukupna zaduženost NIS-a prema bankama na kraju marta ove godine iznosila je 726 miliona dolara i bila je za 82 miliona dolara veća nego na kraju 2010. godine, navodi se u kvartalnom izveštaju o poslovanju.

Naftna industrija Srbije je navela da su u prva tri meseca ove godine cene naftnih derivata bile za 15 odsto više nego u istom periodu 2010. godine zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu. Porast cene sirove nafte izražene u dinarima u prvom kvartalu ove godine iznosio je 11,5 odsto, naveo je NIS.

Većinski vlasnik NIS-a je ruski Gaspromnjeft koji ima 56,15 odsto akcija, Vlada Srbije ima 29,9 odsto akcija, dok preostalih 13,95 odsto akcija imaju profesionalni investitori i mali akcionari.

Gapspromnjef je preuzeo upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine pošto je za 51 odsto akcija Vladi Srbije platio 400 miliona evra.

Akcijama NIS-a “NIIS” na Beogradskoj berzi se trguje od 30. avgusta 2010. godine.

Izvor balkanmagazin.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!