Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSrbija obiluje alternativnim...

Srbija obiluje alternativnim izvorima energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Srbija će morati da uvozi znatno veću količinu energenata za dnevne potrebe ukoliko se ne okrene alternativnim izvorima, izjavila je danas potpredsednica vlade Verica Kalanović, otvarajući u Kragujevcu prvi investicioni skup u Srbiji o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti.

“Neobnovljivi izvori u Srbiji su više nego skromni, a reč je o uglju, nafti i zemnom gasu, i ako se ne okrenemo drugim izvorima energije kao zemlja ćemo doći u situaciju da ćemo morati da kupujemo daleko veću količinu energije za svakodnevno potrebe nego što je to danas”, rekla je Klanovićeva.

Naglašavajući da Srbija ima značajne potencijale kada je reč o obnovljivim izvorima energije, a radi se o vetru, solarnoj energiji, geotermalnim izvorima, biomasi, hidropotencijalima, Kalanovićeva je rekla da je Srbija na značajno višem mestu kada je reč o obnovljivim izvorima energije u odnosu na neobnovljive.

Podsetivši da je Vlada Srbije 2011. proglasila godinom energetske efikasnosti, i da Vlada subvencioniše kilovat čas stvoren iz obnovljivog izvora energije, Kalanovićeva je poručila da će realizacija projekata bila efikasnija i jeftinija ukoliko je dobro urađena i tehnička priprema.

“Raduje me da veliki broj opština i gradova u Srbiji u ovom trenutku ima gotove projekte koji su vezani kako za energetsku efikasnost tako i za korišćenje obnovljivih izvora i zbog toga moja podrška je da istraju na tome da ono što smo dobili od prirode koristimo na racionalan i što je moguće štedljiviji način”, rekla je potpredsednica vlade Srbije.

Investiconi skup o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti okupio je predstavnike 23 opština u Srbiji koje imaju pripremljenu dokumentaciju za 43 projekta, kao i predstavnike nemačke razvojne banke “KfW”, Banke Inteza i “Folks banke” koji će u razgovorima sa nosiocima projekata predstaviti uslove za kreditiranje i finansiranje.

“Ukupna vrednost svih projekata je više od 150 miliona, a pojedinačno vrede od 70.000 do 90 miliona evra”, rekla je predsednica Upravnog odbora Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF) Jovanka Arsić-Karišić.

Prema njenim rečima, projekti su vrlo različiti, ima ih iz svih oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora, kao što su minihidroelektrane, rasveta, geoetermalni izvori, i njihova sudbina direktno zavisi od dogovora investitora i opština koje su pripremile te projekte.

“Naš cilj je bio da na jednom mestu okupimo predstavnike lokalnih samouprava koji imaju projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i investitore i banke koji su spremni da ih prate”, rekla je Karišićeva.

Jednovnevni Investicioni skup o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti organizovao je CEDEF u saradnji sa srpskom agencijom SIPEPA i gradskom upravom Kragujevca.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!