Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeAkcije NIS-a vredece...

Akcije NIS-a vredece cetiri puta vise 2013.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Prošle godine NIS je imao dobit 16,5 milijardi dinara, što je odličan rezultat ako se zna da su 2009. godine bili u minusu 4,4 milijarde, a u prvom kvartalu ove godine nastavljeno je dobro poslovanje. Svuda u svetu ovi rezultati pogurali bi cenu akcija, što bi u Srbiji obradovalo više od četiri miliona građana koji su vlasnici ukupno desetak odsto NIS, ali na Beogradskoj berzi skoro da se ništa ne dešava.

Cena je od aprila povećana sa 500 na 580 dinara, što nije malo, ali ne odslikava realno stanje. A to je, prema mišljenju Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe i akcionara NIS, oko 70 odsto više od sadašnje cene. Analitičari se uzdržavaju od procena, ali prema nezvaničnim informacijama akcije su potcenjene 70 do 100 odsto.

– U 2010. godini profit pre oporezivanja NIS-a (EBIDTA) bio je dva puta niži nego kod hrvatske naftne kompanije INA, a vrednost akcija NIS šest puta manja nego kod Hrvata. Pravilo je da se vrednost kompanije množi sa vrednošću profita pre oporezivanja i zato ne može biti takve razlike između ovog pokazatelja i vrednosti, kod sličnih kompanija, kao što su NIS i INA – kaže sagovornik Blica iz jedne beogradske brokerske kuće.

U NIS-u kažu da je procena da će deonice 2013. vredeti 2.000 dinara, a 2020. godine 5.000 dinara. Kiril Kravčenko, generalni direktor, najavio je mogućnost izlaska na neku stranu berzu, o čemu odluku treba da donese skupština akcionara u kojoj sede Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, i Aleksandar Đukov, prvi čovek Gaspromnjefta.

– Menadžment je zadužen za rast proizvodnje i ispunjavanje strategije koju su podržali akcionari, ali odluka o izlasku na neku drugu berzu je njihova – navode u NIS i dodaju da akcionari utvrđuju dnevni red Skupštine, koja bi trebalo da se održi 21. juna.

Petar Škundrić kaže da je izlazak NIS-a na neku od renomiranih svetskih berzi u saglasnosti sa vladinom strategijom razvoja NIS-a, ali nije mogao da precizira kada će se to i desiti.

Milivoje Knežević, portfolio menadžer MV investmentsa, kaže da na cenu akcija ne utiče samo poslovanje već i rizik zemlje i likvidnost berze. On misli da je izlazak na neku stranu berzu dobar potez, ali teško izvodljiv, jer “kako su saopštili predstavnici NIS-a, za tako nešto potrebna je promena kupoprodajnog ugovora”.

– To bi bilo svima u interesu, i velikim i malim akcionarima jer bi se postigla realnija cena, jedino ne bi odgovaralo nekome ko hoće da kupi što više akcija NIS-a, ali takvih sada nema na Berzi – tvrdi Knežević.

Međutim, Vladimir Pavlović, iz KBC sekjuritisa, smatra da zadržavanjem NIS-a na Beogradskoj berzi profitiraju špekulanti. Veliki broj građana ne obraća pažnju na prognoze da će deonice vredeti više, ali još jednom bi im savetovao da sačekaju.

Izvor balkanmagazin.com

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!