Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNovim zakonom do...

Novim zakonom do većih investicija i rudnih renti

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novi zakon o rudarstvu Srbije doneće promenu iznosa rudnih renti, veće investiranje u rudarstvo i geologiju, uz zadržavanje kontrolnog paketa akcija države Srbije, ali i zaštitu domaćih prirodnih resursa, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije  Milan Bačević.

„Biće promena iznosa rudnih renti,“ rekao je Bačević, ali nije mogao da precizira koliko će one iznositi za pojedine vrste minerala, dok ne bude usvojen taj predlog zakona.

Suštinska izmena po pitanju rudne rente je ta što smo mi do sada u bescenje davali svoje prirodne resurse-zlato, olovo, cink, bakar i druge resurse, a nijedna od stranih kompanija koje se bavi tim poslom nije u Srbiju donela nove tehnologije i nije zaposlila veliki broj građana Srbije, što želimo da promenimo, rekao je Bačević .

Kad te tehnologije stignu i kad se dođe do finalnog proizvoda, tada ćemo podizati rudnu rentu, koja je u osnovi samo rentiranje, odnosno prodaja jedne mineralne sirovine, objasnio je Bačević.

Tek kada dobijemo gotov proizvod, tada treba povećati rudnu rentu i dobiti realniji prihod od mineralnih resursa, što će doprineti većem punjenju budžeta Srbije, kazao je ministar.

Instaliranje nove tehnologije

Srbija je spremna da kada je u pitanju instaliranje nove tehnologije u rudarstvu, koja je isplativa i ne ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana, da da vlasništvo od 49 odsto kompanijama koje ulažu, ali da država zadrži kontrolni paket akcija, precizirao je Bačević.

On je najavio da će Nacrt novog zakona o rudarstvu biti predstavljen do kraja januara za okruglim stolom, uz učešće velikog broja stručnjaka za tu oblast, što će biti svojevrstan oblik javne rasprave, rekao je Bačević i izrazio očekivanje da će ga odmah posle toga usvojiti Vlada Srbije.

Stiglo je dosta kvalitetnih predloga za izmene tog zakona i sva rešenja, koja su bolja od prethodnih biće prihvaćena, rekao je ministar, koji je izrazio uverenje da će to biti dobar i životan zakon i da će omogućiti investiranje i profit iz rudarstva i geologije, ali i očuvanje prirodnih resursa u Srbiji.

Taj zakon će biti sastavni dio prodstornog plana Republike Srbije koji će se dopunjavati, a poboljšaće uslove rada kompanijama koje se bave geološkim i rudarskim istraživanjima, učiniti dostupnijim poznate rezultate istraživanja zainteresovanim investitorima, ali i zaštititi prirodna bogatstava preko rudne rente, istakao je Bačević.

Kontrola istražnih prava

On je najavio i zaoštravanje kontrole izdavanja istražnih prava u rudarstvu i geologiji.

„U toku je proces kontrole koje su kompanije ispunile svoje zakonom propisane obaveze, s tim što će se onim kompanijama koje nisu ispunile te obaveze ukinuti ta istražna prava i daće se nekom drugom ko ispunjava zakonske uslove,“ poručio je ministar.

Novi zakon o rudarstvu treba da omogući i geološko i rudarstvo istraživanje teritorije Srbije, koja do sada nije istražena, a olakšaće i komunikaciju između nadležnih ministarstava, jer često dolazi do preklapanja nadležnosti, što će olakšati donošenje strateških odluka za Srbiju.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!