Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSkoro sve spremno...

Skoro sve spremno za gradnju vetroelektrane Krnovo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada očekuje da će uskoro biti stvoreni uslovi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju vjetroelektrane Krnovo na teritoriji opština Nikšić i Šavnik, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Vlada je polovinom novembra donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za gradnju vjetroelektrane Krnovo i očekuje se da će se uskoro stvoriti uslovi za davanje građevinske dozvole za njenu realizaciju”, kazali su za agenciju MINA-business iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora potpisali su dva ugovora o zakupu zemljišta i gradnji vjetroelektrana na Možuri i Krnovu, u opštinama Bar i Ulcinj, odnosno Nikšić i Šavnik.

“Za lokalitet Krnovo potpisan je ugovor o izgradnji vjetroelektrane instalisane snage do 50 megavati MW, uz uslov da se ona poveća do 72 MW, ukoliko Crnogorski elektroprenosni sistem CGES dozvoli da se omogući priključenje dodatne instalisane snage na elektroenergetski sistem”, naveli su iz Ministarstva.

U međuvremenu je završena studija integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sistem, dok je CGES u avgustu 2011. godine dao saglasnost za priključenje vjetroelektrane Krnovo instalisane snage 72 MW.

“Zbog gradnje 400 kilovolti kV dalekovoda od crnogorske obale do Pljevalja, CGES se saglasio da se vjetroelektrana Krnovo priključi u Breznima, a ne na trafostanici Nikšić”, saopštili su iz Ministarstva.

Investitor, kako su dodali, intenzivno priprema tehničku dokumentaciju, a završen je i Elaborat o procjeni uticaja gradnje vjetroelektrane na životnu sredinu, izrađene na osnovu jednogodišnjeg posmatranja migratornih vrsta toga lokaliteta.

Iz Ministarstva su naveli i da je za gradnju vjetroelektrana na Možuri, u opštinama Ulcinj i Bar, zadužen španski konzorcijum Fersa Energias Renovables, sa kojima je ugovor zaključen u julu 2010. godine.

Oni tvrde da će u prvih 12 godina rada vjetroelektrane, otkupna cijena električne energije biti zagarantovana u skladu sa cijenama definisanim Uredbom o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene struje iz obnovljivih izvora energije i Ugovorom. Cijena godišnjeg zakupa državnog zemljišta za gradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura je 37 centi po metru kvadratnom.

U toku 2011. i prošle godine donesena su rješenja o parcelaciji državnog zemljišta koje je potrebno i u skladu sa Ugovorom i Odlukom Vlade određeno za gradnju vjetroelektrane na Možuri.

Najinteresantnije zone za eksploataciju vjetropotencijala, na osnovu studije koja je prvi put rađena 2007. godine, su priobalna područja sa prosječnom brzinom vjetra od preko šest metara u sekundi i brda oko Nikšića gdje se ta brzina kreće u rasponu od 5,5 metara do 6,5 metara u sekundi.

Izvor CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!