Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNema odustajanja, samo...

Nema odustajanja, samo odlaganja, Čedomir Ponoćko, direktor PD TENT, o perspektivama razvoja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zbog izuzetno teške finansijske situacije u EPS – u, do 2017. Godine neće moći da se realizuju svi planirani projekti. – U ovoj godini nastavljaju se delimično revitalizacija TENT B2 i pripreme za realizaciju projekta odsumporavanja. – Za izvršenje plana proizvodnje u 2013. Godini garancija su kvalitetni kadrovi i sigurnost sistema.

Od prvog susreta i razgovora sa Čedomirom Ponoćkom, nedavno imenovanim direktorom Privrednog društva Termoelektrane  „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, ovaj novinar nije imao razloga za strepnju, kakvu je osetio tokom priprema za ovaj razgovor. Što se pitanja tiče, Boško Buha, vrsni stručnjak za termoelektrane i izuzetni poznavalac TENT – a, koga smo prvog sreli u upravnoj zgradi kompanije, uz srdačan pozdrav odmah je primetio da su nam pitanja više za Direkciju EPS – a za strategiju i investicije nego za direktora TENT – a. Pod tim utiskom ušli smo kod direktora Ponoćka. Dočekao nas je širokog osmeha krenuvši nam u susret da nas pozdravi.

Elektrana s ove strane

Pomenuli smo direktoru Ponoćku da smo ga sretali na sastancima dok je bio direktor nekadašnjeg  „Elektroistoka“, da znamo da je pre toga dugo bio direktor  „Elektroistokovog“ Pogona  „Novi Sad“, da je potom rukovodio sektorom razvoja prenosne mreže u tom tada EPS – ovom preduzeću, ali nismo znali gde je radio tokom proteklih desetak godina.

– Bio sam poslednji direktor  „Elektroistoka“. U vreme tog mandata donet je tada novi zakon o energetici, od  „Elektroistoka“ i EPS – ove Direkcije za upravljanje elektroenergetskim sistemom formirano je JP  „Elektromreža“, a ja sam se otisnuo u svet. Radio sam u Nemačkoj, Kini, Japanu… Svuda na poslovima elektroinženjera na prenosnom sistemu. Sada sam ovde u proizvodnji i u prilici da mašine osluškujem sa ove strane. Na prenosu, rad elektrane prati se sa one druge strane, daju komande i upravlja angažovanjem blokova kao najnežnijim, ali i najmoćnijim instrumentima – rekao je Ponoćko.

U autorizovanoj biografiji naš sagovornik bi, bez sumnje, nabrojao ogroman broj stručnih radova, licenci, učešća u realizaciji velikih projekata, ali za potrebe ovog teksta smatramo da je dovoljno da, uz pomenuto, navedemo njegov odgovor na pitanje koje smo mu poslednje postavili, a sada nam se čini da najvernije oslikava Čedomira Ponoćka, kao čoveka, stručnjaka i rukovodioca. Pitali smo ga: šta daje sigurnost da će TENT proizvesti blizu 20 milijardi kilovat – sati ove godine: stabilnost sistema ili kvalitet kadrova i svih zaposlenih?

– Pod brojem jedan su kadrovi, i to počev od majstora i inženjera u proizvodnji, do menadžmenta preduzeća. Na svu sreću, TENT je imao mogućnosti da decenijama bira i stvara kvalitetne kadrove. Ovde rade stručni, kvalitetni, zdravi i pametni ljudi, i to PD TENT drži na ključnom mestu u sistemu EPS – a. Da strancima ponudite da rade sa našim finansijskim stanjem, svi bi odreda rekli – neka, hvala vam lepo. A naš čovek je svikao da radi po principu  „pomoći nam nema, propasti nećemo“. Valjda zato i izdržavamo svaku krizu. Što se tiče stabilnosti proizvodnog sistema TENT – a, ona je takva da bez problema može da iznese planirani nivo proizvodnje – rekao je Ponoćko.

Nismo ga pitali za rekorde u proizvodnji TENT A od početka ove godine, jer su oni već zabeleženi u javnosti. Interesovalo nas je šta će biti, s obzirom na finansijsku krizu, sa projektima planiranim do 2017. Godine, za koje je trebalo investirati 1, 1 milijardu evra, 500 miliona u proizvodnju, a 600 miliona u zaštitu životne sredine.

– Prvobitno su bila planirana velika sredstva, međutim sada se ispostavilo da ih nema dovoljno, tako da će većina planiranih poslova biti odložena. Neki za godinu, a neki za dve, pa i tri godine. EPS nema toliko para koliko bi optimalno trebalo za unapređenje i razvoj TENT – a. Sa Direkcijom za strategiju i investicije svakodnevno radimo na izmenama plana, šta i na koji vremenski period da prolongiramo. Nadamo se da će uskoro taj novi plan biti predstavljen – rekao je Ponoćko i objasnio da se ni od čega ne odustaje, već se poslovi silom prilika odlažu za bolja vremena.

Za odsumporavanje 11 ponuđača

Ipak, realizacija jednog projekta sigurno ide u ovoj godini. Kako je naveo naš sagovornik, to je jedan od najvećih projekata, značajne vrednosti, a tiče se ekologije i odnosi na odsumporavanje, koje će se realizovati uz podršku kredita japanske vlade.

– Očekujemo da se pripreme obave do kraja ove godine, a potpisivanje ugovora da bude početkom naredne. Idejni projekat je urađen, a radna grupa treba da ga dovrši uz razmatranje priličnog broja primedbi Stručnog saveta. Da se ne bi gubilo vreme, rade se i ostale pripreme. Pre nekoliko dana otvorena je lista ponuđača u pretkvalifikacionom postupku, gde se prijavilo čak 11 svetski renomiranih firmi. Oni koji dobiju taj posao biće i isporučioci opreme – kazao je Ponoćko i objasnio da ljudi iz TENT – a, zajedno sa Direkcijom za strategiju i investicije, uveliko rade na pripremama za taj inače najveći ekološki projekat u Srbiji. Resorno ministarstvo je takođe uključeno u ceo projekat radi usaglašavanja nekih postupaka sa evropskim institucijama.

– Kada se pogleda samo električarski deo, jasno se vidi o kako zamašnom poslu se radi. Predviđaju se dva podzemna kabla od 220 kV, koji su veoma skupi. U planu su i dva transformatora, pa kompletna postrojenja. Poseban segment predstavljaju karakteristike uglja koji se koristi, jer od procenta sumpora u uglju zavisi vrsta tehnologije, a samim tim i veličina postrojenja i cena – kazao je Ponoćko.

Slede radovi na A3

Govoreći o investicionim ulaganjima u termoblokove, naš sagovornik je rekao da je finansijska kriza dovela u pitanje i obim planiranih remonta, a kamoli neka veća ulaganja.

– I do sada su se remonti skraćivali i odlagali, ali ovo sada je najozbiljnija situacija. Ipak, treba biti optimista. Događalo se i ranije da imamo i po 17 varijanti planova, ali se vrata uvek otvore, ne baš koliko smo hteli, ali budu otvorena. Verujem da će tako biti i u ovom slučaju – istakao je Ponoćko i založio se da se  „ovo vreme iskoristi za ulazak u proceduru javnih nabavki kao da je sve najnormalnije, a onda ćemo se prilagoditi u zavisnosti od novca kojim se bude raspolagalo“. Objasnio je da proces javne nabavke ne obavezuje, već potpisani ugovor.

Navodeći da se deo revitalizacije TENT B2 prolongira, direktor PD TENT je rekao da je ovo PD u Plan poslovanja JP EPS za 2013. Godinu, koji je odobrila Vlada, ušlo sa 3, 3 milijarde dinara, ali da se dubljom analizom ispostavilo da su neophodne cele 4, 3 milijarde dinara. Reč je o svoti koja je namenjena za plaćanje započetih, a nezavršenih poslova, kao i ona plaćanja na koja obavezuju zakonske odredbe.

Ponoćko je istakao da je u planu da se snaga blokova 3 i 4 na TENT A uveća za po 40 megavata. Do sada je na A elektrani snaga povećana na blokovima A5 i A6, a na elektrani B na bloku B1. Kada se tome doda da je u planu i povećanje snage na bloku B2 za oko 15 odsto, sve to zajedno doneće EPS – u i Srbiji praktično jedan novi blok od oko 300 megavata.

Direktor TENT – a je najavio da u ovoj godini počinje revitalizacija  „Trojke“ na TENT A i da je u tu svrhu iz ovogodišnjeg fonda planirano 830 miliona dinara.“Ako ne bude moglo toliko da se obezbedi, nešto će ipak početi, barem nabavka dela opreme“, kazao je Ponoćko. Na pitanje kada se može računati na početak izgradnje TENT B3, odgovorio je da će o tome odluku doneti Vlada Srbije.

Uz sumpor odlaze i čestice

– Pored povećanja snage na TENT A3, revitalizaciju ovog bloka pratiće i ugradnja elektrofiltera, koji su se kod dosadašnjih revitalizacija na ovoj elektrani pokazali odličnim zaštitnicima od aerozagađenja životne okoline ugljenim česticama. Svi do sada ugrađeni filteri na našim blokovima sveli su emisiju čestica na manje od 50 miligrama po kubnom metru, što je evropski standard. Za  „Trojku“, najpre je planiran filter kapaciteta 30 miligrama čestica po metru kubnom, ali će se to menjati. Do te odluke došlo se kada su sa elektrofilterskim upoređeni efekti postrojenja za odsumporavanje, koje će biti vezano na  „Trojku“. Pokazalo se da se tehnologijom odsumporavanja ne izdvaja iz dimnih gasova samo sumpor, već i čvrste čestice, koje se svode na manje od 20 miligrama po kubiku. Zato nema svrhe da se kupuje skuplji elektrofilter kada već gradimo ovakvo postrojenje za odsumporavanje – kazao je Ponoćko.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!