Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: Energetska efikasnost...

Mihajlović: Energetska efikasnost prioritet u energetici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje energetske efikasnosti u Srbiji jedan od najvažnijih prioriteta u energetskom sektoru, kako bi se smanjio iznos od dve milijarde evra, koliko godišnje izdvajamo za uvoz energenata.

Braneći zakon o efikasnom korišćenju energije u Skupštini Srbije, Mihajlović je istakla da se u Srbiji troši mnogo energije, čak dva do tri puta više u odnosu na druge razvijene zemlje, a čak pet do šest puta više u odnosu na zemlje EU.

Povećanje energetske efikasnosti podići će i konkurentnost srpske privrede, rekla je ona i navela da je Akcionim planom o energetskoj efikasnosti predviđeno je da se u Srbiji do 2019. uštedi devet odsto energije od finalne potrošnje.

Poslanička grupa Zajedno za Srbiju zatražila je, tokom skupštinske rasprave, da se građanima daju podsticaji i subvencionisani krediti za povećanje termoizolacije objekata za šta je, kako su naveli, potrebno 1,1 milijarda evra da bi se ostvarile energetske uštede od 30 odsto.

Mihajlović je komentarišući te zahteve, rekla da je zakonom o energetskoj efikasnosti, predviđeno od 2014. godine formiranje Fonda za energetsku efikasnost, a da se ove godine već pripremaju dokumenta za njegovo osnivanje, koji će bit stručno telo, sa jednim računom I neće imati upravni odbor.

Ona je rekla da podržava subvencionisane kredite za energetsku efikasnost i dodala da tek treba da se utvrdi na koji način će se tačno izdvajati sredstva za projekte iz Fonda za energetsku efikasnost i da li će postojati mogućnost kofinansiranja projekata.

Ona je najavila da će ove godine biti raspisani tenderi za nabavku kalorimetara koji će biti ugrađeni u svaku zgradu, kako bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku i navela da će toplane od 2015. godine morati da pređu na taj način obračuna računa za grejanje.

Srbija je, kako je istakla, mnogo ranije morala da se bavi energetskom efikasnošću i ocenila da su “sramotni” rezultati koje je prethodnih godina postigla Agencija za energetsku efikasnost.
“Da smo unapredili energetsku efikasnost ne bismo morali godišnje da izdvajamo oko dve milijarde evra za uvoz energenata”, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala i da je resorno ministarstvo kompletno pripremilo teren za ulaganje u obnovljive izvore energije i da se očekuje usvajanje Akta o biogorivu koji će predvideti namešavanje od oko 10 odsto biogoriva u derivate.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!