Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Naftno blago u Kaspijskom moru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Kaspijsko more izvor je nafte i gasa. Jedna od najsavremenijih naftnih platformi, u vlasništvu “Lukoila”, otvorena je u ruskom delu mora prošle godine. Kakav je rad, ali i život ljudi koji rade na tom objektu, ekskluzivno je ispitivao RTS.

Ekipa RTS-a posetila je naftnu platformu koja se nalazi na 180 kilometara od Astrahana, grada na obali Kaspijskog mora. Platformu, vlasništvo “Lukoila”, otvorio je prošle godine premijer Vladimir Putin.

Pravi opis za sliku sletanja helikoptera na helidrom platforme jeste “čardak ni na nebu ni na zemlji”. Iako je bilo 25 stepeni, posle dva sata leta iznad Kaspijskog mora, pojavila se magla.

Platforma ima četiri naftne bušotine, jednu gasnu i jednu bušotinu za vodu, kao i postrojenje za proizvodnju struje. U “Lukoilu” kažu da je postrojenje potpuno ekološko.

“Pored satelitskog praćenja, imamo i specijalne senzore za ekološko nadgledanje. Postoje tri nivoa zaštite koji sprečavaju da prljavština od nafte ide u more”, rekao je Andrej Skobjev, načelnik “Lukoilovog” centra za kotrolu iz Astrahana.

Procenjenjuje se da tu ima rezervi nafte za narednih 30 godina. Platforma nosi ime Jurija Korčagina, a na njoj sada radi njegov unuk.

Mladi inženjer Aleksij, sa kolegama, u komandnoj sali prati šta se dešava u svakom delu platforme. Proces rada je kompjuterizovan, a platforma se satelitski nadgleda i sa obale.

“U slučaju havarija ili vanrednih situacija, ugroženi prostor možemo da napustimo i da potpuno, svakim delom platforme uprvaljamo daljinski sa druge lokacije”, rekao je rukovodilac na platformi „Korčagin” Pavle Kuzmuk.

Život na platformi

Zaposleni rade dve nedelje na platformi, a dve odmaraju na kopnu. Na platformi može da boravi 105 ljudi, na njoj se nalazi stambeni deo sa kompletnom zdravstvenom zaštitom i dvonedeljnim zalihama hrane.

Platformu je gradilo 40.000 ljudi, među kojima je kažu, bilo i mnogo Srba. Pristup tom objektu nama niko ko nije prošao obuku spasavanja u “Lukoilovom” trening centru.

“U principu, mi ovde učimo ljude da se sami spasavaju. Posebno im pokazujemo kako da u kritičnim situacijama izbegnu paniku”, rekao je jedan od spasilaca.

Kroz obuku, doduše delimičnu, prošlo je i 40 novinara iz više evropskih zemalja koji su posetili platformu i grad Astrahan na obalama Kaspijskog mora.

Izvor rts.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!