Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

NIS ulaže 90 milijardi dinara do 2013. godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Naftna industrija Srbije do 2013. godine planira da investira 90 milijardi dinara – izjavio je Nikolas Petri, zamenik generalnog direktora NIS-a zadužen za investicije i razvoj.

NIS je juče predstavio Strategiju razvoja do 2020. godine koja ima tri nivoa – plan za jednu, tri i deset godina. Strategijom NIS-a do 2020. godine je predviđeno da se prodaja naftnih derivata poveća sa 2,5 miliona tona na pet miliona tona, prerada nafte sa 2,4 na pet miliona tona, a proizvodnje nafte sa 1,5 na pet miliona tona.

– Od 90 milijardi dinara investicija polovina će biti iskorišćena za rafinerije, 30 odsto za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa i 20 odsto za maloprodaju. Ukupne investicije do 2020. godine biće poznate na kraju ove godine jer će dosta zavisiti od plana koncesija za eksploataciju nafte i gasa, koji nije završen – istakao je Petri.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, istakao je da Strategija do 2020. godine predviđa da ova naftna kompanija postane energetska.

– To znači, na primer, da ne prodajemo samo prirodni gas građanima, već da taj energent koristimo za proizvodnju toplotne i električne energije i da nju isporučujemo kupcima. Takođe, da razvijamo obnovljive izvore energije i petrohemijsku proizvodnju – objasnio je Kravčenko, i dodao da će do jeseni biti poznati konkretni planovi u vezi sa proizvodnjom struje i korišćenjem OIE.

On je naveo da nije završen odlazak viška zaposlenih i da će ove godine NIS imati novac za otpremnine oko 1.000 radnika, ako bude zainteresovanih. Kravčenko je istakao da je nepovoljno to što je prosečna starost zaposlenih u NIS 47 godina, a kod poznatih naftnih kompanija je 38.

Izvor blic.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!