Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMoguć raskid ugovora...

Moguć raskid ugovora u Kombinatu aluminijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Crnogorska vlada najavila je da ne isključuje mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC).

Mogućnost raskida ugovora pomenuo je juče ministar finansija Milorad Katnić, posle sednice Vlade Crne Gore na kojoj je odlučeno da Vlada mađarskoj OTP banci plati oko 650.000 evra, kao garanciju države, zbog toga što KAP prema toj banci nije izvršio kreditne obaveze.

Katnić je tim povodom rekao da će Vlada detaljno analizirati poštovanje obaveza vlasnika KAP-a i na osnovu toga utvrditi
“dugoročna rešenja”.

Vlada će, prema rečima Katnića, dosledno zaštititi državne interese Crne Gore, a kao akcionar će tražiti i razrešenje članova Odbora KAP-a.

Ruskoj kompaniji će biti upućeno pismo s upozorenjem da je saradnja između Vlade i te kompanije ugrožena, a slično pismo biće upućeno i predsedavajućem Crnogorskog-ruskog komiteta.

Vlada Crne Gore i CEAC su u oktobru 2010. godine potpisali ugovor o poravnanju, kojim je omogućeno da Vlada preuzme deo akcija vlasnika u KAP-u i nikšićkom Rudniku boksita.

Država se tim ugovorom odrekla većeg iznosa prihoda iz poslovanja KAP-a i Rudnika boksita, a ruskom investitoru je obećala dodatne subvencije za električnu energiju.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!