Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePutin optužio EU...

Putin optužio EU da narušava rad ruskih energetskih firmi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Premijer Rusije Vladimir Putin optužio je danas Evropsku uniju da svojim pravilima o energetskoj infrastrukturi praktično konfiskuje tuđe vlasništvo i da narušava funkcionisanje ruskih energetskih kompanija.

“Treći energetski paket, veoma je jasno, naškodiće aktivnostima naših energetskih kompanija”, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Evropske komisije Zzozeom Manuelom Barozom.

“Ovde se u praksi radi o konfiskaciji imovine”, dodao je on.

Putin je govorio o pravilima EU o vlasništvu gasovodne i naftovodne infrastrukture poznatim kao “treći energetski paket” koja kompanijama postavljaju ograničenja u vlasništvu nad ovom infrastrukturom i zahtevaju razbijanje koncentracije vlasništva.
Prema ovim pravilima, Rusija bi morala da proda deo svoje gasovodne i naftovodne mreže.

Barozo je, sa svoje strane, pokušao da izgladi razlike rekavši da su EU i Rusija tokom današnjih višečasovnih razgovora napravile napredak i naglasio da su pravila ista za sve.

“Mi verujemo da naš treći unutrašnji paket za energetsko tržište ne predstavlja nikakvu diskriminaciju”, rekao je on, podsećajući da Norveška, na primer, mora da sledi iste direktive, koje su u skladu i sa Svetskom trgovinskom organizacijom.

“Ono što tražimo od stranih kompanija jeste da prihvate ista ona pravila koja mi postavljamo sopstvenim kompanijama. Postoje razlike u načinu na koji mi gledamo na treći energetski paket, ali ovo su bili veoma iskreni i otvoreni razgovori o ovom pitanju. Zzelimo da Rusija ostane naš najveći partner u snabdevanju gasom”, rekao je Barozo.

EU godišnje uvozi gas u vrednosti od 40 milijardi evra, od čega četvrtina dolazi iz Rusije. Održavanje konzistentnosti u ovom snabdevanju je od ključnog značaja za evropsku privredu i dugoročne ciljeve u energetskoj bezbednosti.

Spor oko energetike zakomplikovao je odnose između Brisela i Moskve u trenutku kada Rusija pokušava da pridobije podršku EU za svoj ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Govoreći pred današnji sastanak, Putin je evropska energetska pravila opisao kao “pljačku”, rekavši da ona dovode u opasnost izgradnju novih gasovoda vrednih milijarde dolara koji bi prenosili gas iz Sibira i Arktika u zapadnu Evorpu.

EU, koja je najveći trgovinski partner Rusije, očekuje od Putina da ukloni čitav niz uvoznih taksi na dobra kao što su oprema za zemljoradnju, vozila i drvna građa i da ispuni obaveze koje je prihvatila tokom svog sada već 18 godina dugog puta ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Libija podsetila na važnost ruskih gasovoda

Putin je danas ukazao i na zavisnost EU od ruskih izvora energije rekavši da su nemiri u Libiji ruske gasovode učinili važnijim nego ikada do sada. Nestabilnost u Severnoj Africi i na Bliskom istoku mogli bi EU primorati da ponovo razmotri rizike koje donosi diversifikacija izvora snabdevanja energijom i smanjivanje zavisnosti od Rusije.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!